Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Панголинът вече не може да се използва в традиционната медицина, реши Китай

Възможно е решението да е взето заради една от теориите, че коронавирусът се е предал на човек от панголиново месо

Чували с панголинови люспи като този често биват конфискувани от митничарите на китайската граница. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Панголинът вече не може да се използва в традиционната медицина, реши Китай

Чували с панголинови люспи като този често биват конфискувани от митничарите на китайската граница. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайското правителство премахна люспите на панголин от списъка с одобрени съставки, които може да се използват в традиционната китайска медицина. Решението бе посрещнато от природозащитници по цял свят като „важна критична стъпка“ за опазването на животното, с чиито части най-много се търгува на черния пазар, съобщава Си Ен Ен.

Панголините са търсени в Азия не само заради люспите, но и заради месото си. Само за изминалата година властите са конфискували над 130 тона панголинови продукти, което отговаря на около 400 хил. животни, по данни на природозащитната организация „WildAid“.

Панголинът, наричан у нас люспеник, е разпространен и в Африка. Три от разновидностите имат статут на критично застрашени – това са китайски, филипински и явански панголин.

Въпреки че люспите му са кератинови образувания – същият материал, който се съдържа в човешките нокти и в рога на носорога – традиционната китайска медицина разпространява схващането, че те имат свойството да подобряват кръвообращението и да лекуват възпаления.

В списъка с продукти на традиционната медицина за 2020 г. обаче панголиновите люспи липсват с обяснение, че са ресурс от дивата природа, който е на изчерпване.

Тези действия на Китай ще имат истинско въздействие, тези стъпки бяха важни и трябваше да бъдат направени, за да може да говорим за реално опазване на тези животни“, коментира Дейвид Олсън, директор на програмата за опазване на видовете към WWF Хонгконг.

Панголинът се търси най-често за месо и за медицинска употреба, изтъква той, и тъкмо това задвижва нелегалната му търговия. От 1960 г. популацията на вида в страната е намаляла с над 90%. Въпреки че през 2018 г. Пекин забрани вноса на панголинови продукти, търговията продължи предимно в сивия сектор. Голяма част от пратките бяха спирани още на границата.

Решението застрашеното животно да бъде извадено от списъка със законни медицински продукти идва ден след като властите обявиха китайския панголин за „защитено диво животно от първа степен“, най-високият статут, с който се ползват още тигри и панди.

Друга причина за промяната в нагласата на китайските власти може да се търси и в една от теориите за възникването на коронавируса – някои предполагат, че заразата се е предала на човек от месо на панголин.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах