СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Панихидата за Гюзелев – във вторник

Никола Гюзелев (1936-2014) - Панихидата за Гюзелев – във вторник

Никола Гюзелев (1936-2014)

Панихида в памет на покойния бас Никола Гюзелев ще бъде отслужена във вторник в столичния храм „Света София”. На 24 юни се навършват 40 дни от смъртта на оперния ас, отишъл си след тежко боледуване.

Ритуалът ще започне в 16, 30 ч., ще го води епископ Тихон, съобщи вдовицата на певеца Анна Мария Гюзелева. Поканени са всички, които обичаха и се възхищаваха на Маестрото.

От Софийската опера вече съобщиха, че предстоящата премиера на „Борис Годунов” освен на годишнините от рожденията на великите баси Борис Христов и Николай Гяуров, ще бъде посветена и на Никола Гюзелев. Както е добре изветно, Борис Годунов бе и сред неговите коронни му образи.

Преди здравето на Никола Гюзелев да се разклати необратимо, той работеше с ученици в школата, създадена от него в дома му в Бояна. Едно от последните големи събития, на които оперният корифей се появи, беше на 26 октомври 2009-а. Тогава получи почетното звание „доктор хонорис кауза” на Българската академия на науките. След това Маестрото лека-полека изчезна от публичното пространство. За съжаление последните му дни бяха помрачени от медиен скандал. Първо публикации в жълтата преса обявиха, че певецът, прославил България по целия свят, гасне в хоспис. После вестник публикува снимка от болничното му легло с думите му, че има нужда само от малко внимание. Фамилия Гюзелеви мълчеше, но чашата на търпението им преля и десет дни преди Никола Гюзелев да склопи очи съпругата му Анна-Мария написа отворено писмо до медиите.

„Крайно време е да спре това непочтено и непочтително отношение към големия българин Никола Гюзелев, особено зачестило се в последните години, защото в противен случай онези, които го вършат, само демонстрират колко дребни и некадърни душици са…, – гласеше писмото на Гюзелева. – На националната гордост Никола Гюзелев, назоваван така от всеки, който се е допрял до него и до неговия талант, се дължи почит и уважение именно за това, което е и което е дал на всички! Когато на един народ му липсва оценката и уважението към достойните си хора, тогава този народ е в опасност за собственото си оцеляване!“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg