Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Панорама“ против да са през уикенда: Нелогично е

Местене на предаването ще ощети БНТ, заявяват от екипа на формата

Бойко Василев е водещ на „Панорама“ от 2000 г. - „Панорама“ против да са през уикенда: Нелогично е

Бойко Василев е водещ на „Панорама“ от 2000 г.

Плановете на новия генерален директор на БНТ за изместване на „Панорама“ през уикенда срещат съпротива от екипа на предаването. Журналистите, които от години работят по формата, смятат, че излъчването му в други ден и час е „необосновано и нелогично от съдържателна и зрителска гледна точка“, разбираме от позиция, разпространена във „Фейсбук“.

Както е известно, премесването на „Панорама“, която от двайсет години е в петък вечер, през уикенда бе изложено като идея от Константин Каменаров при изслушването му пред СЕМ. Впоследствие той бе и избран за генерален директор.

Но от екипа на предаването са против – заявяват, че са готови да участват във всякакви дебати за бъдещето на „Панорама“ и че вярват в професионалното им, задълбочено и публично водене. Категорични са обаче, че са против евентуалното преместване на формата – и посочват, че имат поне десет аргумента за това, а не могат да се сетят за нито един „за“.

„С годините изградихме трайни зрителски нагласи и очаквания – заявява се в позицията. – Постигнахме много висока гледаемост: „Панорама“, въпреки че е сериозно публицистично предаване, носи един от най-високите рейтинги на БНТ, често най-високия в петъчния ден и във вечерния делничен слот. Така „Панорама“ затваря деловата седмица и освобождава уикенда за други формати, които също са се доказали и утвърдили. Отзвукът от нея влияе върху съботата, неделята и началото на следващата седмица, като изпреварва другите коментарни предавания.“

От екипа са убедени, че „ефектът и целта на промяната са неясни и съмнителни“, както и че „такова местене ще ощети БНТ“.

Предлагаме ви пълния текст на позицията на екипа на „Панорама“.

Екипът на „Панорама“ е готов да участва във всякакви дебати за бъдещето на предаването. Вярваме, че те ще се водят професионално, задълбочено и публично- както вътре, така и вън от БНТ. Така приляга на една истинска обществена телевизия, ангажирана с едно от най-важните й предавания. При това разговорът има нужда от аргументи. Всичко друго би приличало на лично отношение или преднамереност.

Разбира се, ние имаме мнение и по въпроса дали „Панорама“ трябва да се мести в друг ден и час. Категорично сме „против“. При това имаме поне десет аргумента „против“ – и не можем да се сетим дори един „за“.

„Панорама“ се излъчва в петък вечер от точно 20 (двадесет) години, последните 17 от които – в конкурентна среда, в ожесточена битка за вечерния праймтайм.

С годините изградихме трайни зрителски нагласи и очаквания. Постигнахме много висока гледаемост: „Панорама“, въпреки че е сериозно публицистично предаване, носи един от най-високите рейтинги на БНТ, често най-високия в петъчния ден и във вечерния делничен слот. Така „Панорама“ затваря деловата седмица и освобождава уикенда за други формати, които също са се доказали и утвърдили. Отзвукът от нея влияе върху съботата, неделята и началото на следващата седмица, като изпреварва другите коментарни предавания.

Сегашният формат на „Панорама“ (уникален за българския телевизионен ефир, признат и в чужбина), в който гостите могат да се репликират взаимно, и който комбинира интервюто с дискусията и репортажа, е създаден специално за делничната вечер. Там всичко става бързо, динамично, разнообразно, разчитайки на активната аудитория.

Всичко това е заслуга на традицията, но основно на сегашния екип на предаването, който с известни промени прави „Панорама“ от есента на 2000 година. БНТ ни се е доверявала и за редица допълнителни проекти и документални филми, които успешно сме осъществявали през годините. Затова се чудим защо промените в БНТ трябва да започнат тъкмо от „Панорама“.

Въз основа на опита си сме твърдо убедени, че местенето на „Панорама“ е необосновано и нелогично от съдържателна и зрителска гледна точка. Ефектът и целта на промяната са неясни и съмнителни, още повече, че формулата доказано работи. Едно такова местене ще ощети БНТ. Не вярваме, че това може да бъде цел на което и да е ръководство на Националната телевизия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg