Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Папа Франциск към Плевнелиев: Работете за обикновения човек

Светият отец ни благодарил, че пазим християнските ценности и уважаваме чуждите вярвания. Може би не е чувал за Динко от Ямбол

„Икономиката и политиката трябва да служат на обикновения човек“, подчертал Светият отец пред Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС/ЕПА - Папа Франциск към Плевнелиев: Работете за обикновения човек

„Икономиката и политиката трябва да служат на обикновения човек“, подчертал Светият отец пред Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС/ЕПА

Папа Франциск е благодарил на българския народ за опазването на християнските ценности, за отношенията на толерантност и разбирателство между различните религии, както и за уважението към православните и католическите храмове, синагогите и джамиите в страната. Това научаваме от прессъобщение от президентската институция.

Държавният глава Росен Плевнелиев предвожда българска делегация във Ватикана по случай деня на българската просвета и култура – и е провел разговор с главата на Римо-католическата църква. В рамките на аудиенцията папата „подчертал ролята на България като отговорен фактор на Балканите и като държава, която днес дава положителен пример на света в регион, който е заобиколен от множество кризи“.

Пред журналисти след срещата президентът Плевнелиев, цитиран от пресслужбата си, е заявил:

„Негово Светейшество благодари на българския народ за опазването на християнските ценности, за отношенията на толерантност и разбирателство между различните религии, както и за уважението към православните и католическите храмове, синагогите и джамиите в страната“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Освен това папа Франциск е отправил послание, според което обикновеният човек е най-важен – и е посъветвал президента да работи за това обикновеният човек да види държавата на своя страна и да почувства успеха и прогреса ѝ.

„Икономиката и политиката трябва да служат на обикновения човек – подчертал Светият отец пред Плевнелиев. – Те трябва да водят до единение, но това е възможно, само ако са основани на общохуманните и християнски ценности.“

Но дали страна, в която според водеща социологическа агенция мнозинството от населението подкрепя действията, например, на Динко от Ямбол (според него самия – 95% от българите), наистина следва общохуманните и християнски ценности? В тяхна услуга преди няколко седмици папа Франциск уми краката на бежанци, дори ги целуна.

Впрочем, по време на аудиенцията, Светият отец е получил покана да посети България – и е „уверил“, че това ще се случи през следващите години. Ако наистина се случи, въпросът е само кой от номерата си ще му покажем – свински опашки, гърмене на заря на Възкресение или нещо ново.

Вижте още: ДА ЦЕЛУНЕШ КРАКА НА БЕЖАНЕЦ

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах