Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Папа Франциск: Богатите са просто роби на греха

Който отказва да е смирен, е най-беден от бедните, заяви Светият отец

Гордите, богати и силни ще свършат в осъждане на самите себе си и потапяне във вечната бездна на самотата, която е Адът, заяви папа Франциск. - Папа Франциск: Богатите са просто роби на греха

Гордите, богати и силни ще свършат в осъждане на самите себе си и потапяне във вечната бездна на самотата, която е Адът, заяви папа Франциск.

Католиците да „пробудят съзнанията си“ за реалностите на бедността и неравноправието и да преоткрият смирението, призова в писмото си в навечерието на началото на Великите пости папа Франциск. Осъждането на алчността идва в контекста на новините, че 62-мата най-богати хора на планетата притежават толкова, колкото най-бедните 3,5 милиарда души.

„Истински бедните се разкриват като онези, които отказват да гледат на себе си като смирени – написа папата, цитиран от британския „Индипендънт“. – Те смятат, че са богати, но всъщност са най-бедни от бедните. Това е така, защото са роби на греха, който ги кара да използват парите и властта не в услуга на Бога и другите, а да задушават в сърцата си дълбокото чувство, че те са просто бедни просяци.

Колкото по-големи са властта и богатствата им, толкова повече може да расте слепотата и илюзията им.“

Папа Франциск докосна и темата за привидното очарование на света от парите и „идеологиите за монополизиране на мисълта и технологичната наука“, които спомагат за „принизяването на човека до суров материал за експлоатация“.

„Тази илюзия може да се види и в греховните структури, свързани с модел за развитие, базиран на идолопоклонството пред парите. Той води до липса на грижа за съдбата на бедните от страна на богатите личности и общества; те затварят своите врати, отказвайки дори да зърнат бедните.“

Светият отец приключи с предупреждение, че ако тези на власт не променят своите пътища, животът им след смъртта не изглежда светъл:

„Гордите, богати и силни ще свършат в осъждане на самите себе си и потапяне във вечната бездна на самотата, която е Адът“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90