Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Папа Франциск: Борете се с хедонизма

Да черпим съчувствие, състрадание и милосърдие от извора на молитвата, призова Светият отец в Коледната си меса

Изненадващо в проповедта си папа Франциск не спомена бежанската криза. - Папа Франциск: Борете се с хедонизма

Изненадващо в проповедта си папа Франциск не спомена бежанската криза.

Папа Франциск се завърна към една от предпочитаните си теми в проповедта си на среднощната меса по случай Рождество Христово във Ватикана. Светият отец критикува хедонистичното и консуматорското общество и културата на безразличие, предава „Гардиън“.

Междувременно един от неговите кардинали, Винсент Никълс, архиепископ на Уестминстър и глава на Католическата църква в Англия, фокусира посланието си върху „неоправданото насилие“ в родината си и на страданията на преследваните християни по целия свят.

Нито един от двамата обаче не спомена продължаващата бежанска криза, изненадващ пропуск в края на година, в която бягащите от конфликти, гонения и терор доминират световните новинарски заглавия. А и през септември Франциск призова всяка религиозна общност в Европа да предложи убежище на бежански семейства.

На месата си папата призова следовниците на религията да търсят скромен живот:

„Пътят на истинското освобождение и изкуплението е отворен за всеки мъж или жена с чисто сърце. В едно общество, толкова често опиянено от консумеризма и хедонизма, богатството и разточителството, себеизявата и нарцисизма, Иисус ни призовава да действаме трезво, по начин прост, балансиран, последователен, със способност да видим и правим онова, което е същественото… На фона на култура на безразличие, което нерядко се оказва безмилостно, начинът ни на живот трябва да е благочестив, изпълнен със съчувствие, състрадание и милосърдие, ежегодно черпени от извора на молитвата“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg