Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Папа Франциск: Домашното насилие е почти сатанинско

Пандемията задълбочава проблема. В България поне 15 жени са намерили смъртта си през 2021 г., погубени от мъжете си

Папа Франциск и преди се е обявявал срещу домашното насилие, но се е въздържал от толкова силни думи. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Папа Франциск: Домашното насилие е почти сатанинско

Папа Франциск и преди се е обявявал срещу домашното насилие, но се е въздържал от толкова силни думи. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск затвърди позицията си против домашното насилие и го определи като „почти сатанинско“. Главата на римокатолическата църква участва в предаване, което предстои да бъде излъчено по-късно тази седмица по италианска телевизия и застана пред четирима души с различни истории, сред които и жертва на домашно насилие.

Папата говори за „много, много високия“ брой жени, които „са бити и тормозени в собствените си домове“, съобщава Би Би Си.

„За мен домашното насилие е почти сатанинско, защото насилникът се възползва от слабостта на човек, който не може да се защитава и може само да блокира ударите – коментира папата. –  Унизително е, много унизително.

Коментарът му бе провокиран от историята на жена на име Джована, която успяла да избяга от насилника си заедно с четирите си деца. Папа Франциск допълни, че жертвите на домашно насилие не са загубили и частица от достойнството си:

„Аз виждам достойнството у теб, защото ако го нямаше, ти нямаше да бъдеш тук. Погледни Богородица и остани с нейния кураж“.

От началото на пандемията статистиките в редица страни показват увеличение в броя на случаите на домашно насилие. Според активисти България не води официална статистика за размера на проблема, но изтъкват, че ако се съди по медийните публикации, от началото на годината поне 15 жени са загубили живота си вследствие на домашно насилие. Това са само публично известните случаи, напълно е възможно броят им да е по-висок, отбелязват от Българския фонд за жените.

Всяка трета жена е преживявала тормоз поне веднъж в живота си – физически или вербален, сочи статистиката на ООН. От доклад, публикуван през ноември тази година, става ясно, че Ковид-19 задълбочава този проблем. Изследване, проведено в 13 държави, сред които Кения, Тайланд, Колумбия, Албания, Бангладеш, Нигерия и др., показва, че 50% от жените поне веднъж са ставали жертва на насилие от началото на пандемията.

Но и в Европа проблемът е с шокиращи мащаби – полицейската статистика в Италия сочи, че всеки ден се подават около 90 сигнала за насилие над жени, 62% от които са домашно насилие.

В разговора си с Джована папа Франциск заяви, че все пак има надежда, въпреки пандемията.

„Ти даваш пример за сила, устойчивост срещу бедите. И излизаш от тях по-добра от преди“, казва папата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах