Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Папа Франциск: Хомосексуалните имат право да създават семейства

Безпрецедентната позиция на главата на католическата църква предизвика объркване сред служителите на Господ

„Трябва да имаме закон за гражданския съюз, и по този начин хомосексуалните хора ще бъдат защитени от закона“, заяви папа Франциск в нова документална продукция. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Папа Франциск: Хомосексуалните имат право да създават семейства

„Трябва да имаме закон за гражданския съюз, и по този начин хомосексуалните хора ще бъдат защитени от закона“, заяви папа Франциск в нова документална продукция. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск е първият глава на римокатолическата църква, който подкрепи еднополовите граждански бракове. Новината бе потвърдена и от Католическата новинарска агенция. Позицията си той изразява във филма „Франческо“, документална продукция на руския режисьор Енгени Афинеевски, премиерно показана на кинофестивала в Рим.

Хомосексуалните хора имат право да създават семейства. Те са деца на Бог и имат право да имат семейства. Никой не бива да бъде отхвърлян или да се чувства нещастен – казва папата във филма. – Трябва да имаме закон за гражданския съюз, и по този начин тези хора ще бъдат защитени от закона.

„Франческо“ представя възгледите на папата и по други въпроси, сред които климатичните промени, миграцията, икономическото неравенство, се казва в уебсайта, посветен на филма. Продукцията ще дебютира на кинопазара в Северна Америка на 25 октомври в рамките на филмовия фестивал SCAD в Савана.

И преди Франциск е намеквал в интервютата си, че не застава твърдо против гражданските бракове при еднополовите двойки, но за пръв път той заявява открито позицията си на подкрепа. Като архиепископ на Буенос Айрес, Франциск проповядва еднополовите бракове като алтернатива на традиционния брак, когато в Аржентина се води дискусия за легализирането им.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Коментарите на Франциск значително се различават от тези на предшественика му Бенедикт XVI, който заклейми хомосексуалността като „морално зло“.

Според мнозина коментатори позицията на Франциск ще преобърне представите на много от епископите по цял свят, които са строго против легализирането на еднополовите двойки.

Разбира се, намериха се и църковни служители, които поставиха под въпрос изказването във „Франческо“. Томас Тобин, епископ в град Провидънс, щата Роуд Айлънд, поиска папата да изясни коментара си и изтъкна, че позицията му противоречи на църковните проповеди за еднополовите бракове.

„Църквата не може да подкрепи приемането на обективно неморални връзки – казва той в изявление. – Индивиди, които изпитват привличане към пола си, са обичани деца на Бога и трябва да имат своите човешки и граждански права, разпознати и защитавани от закона. Въпреки това, легализирането на техните граждански съюзи, което опитва да симулира свещения брак, е недопустимо.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах