Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Папа Франциск и Кристо в благотворителна акция за 200 хил. евро

Дискове за Ватикана, опаковани от художника, продадени на търгове в 4 града – в помощ на децата от Банги

Един от дисковете, опаковани от Кристо. Снимка: Радио Ватикана - Папа Франциск и Кристо в благотворителна акция за 200 хил. евро

Един от дисковете, опаковани от Кристо. Снимка: Радио Ватикана

Двеста хиляди евро, набрани чрез търгове на творби на Кристо, ще отидат в помощ на Детската болница в Банги в Централната африканска република. Помощта е плод на обединените усилия на българския художник, който живее в Щатите, и папа Франциск, съобщава „Радио Ватикана“.

Проектът „Кутията на Кристо, между изкуството и милосърдието, подарък за Банги“ бе представен през май миналата година във Ватиканските музеи. От самото начало идеята е благотворителните средства от него отидат към децата на Банги.

В сърцето на начинанието е Кристо, „опаковал“ фрагмент от „Атинската школа“ на Рафаело. Работата бе представена лично от него в Пинакотеката, а сетне дарена на Ватикана, където и сега се пази в Секретариата за комуникации при Светия престол.

След това Кристо е опаковал в полупрозрачен полиетилен триста екземпляра от компактдискове „Откриване на Ватикана“. Обложката на тези дискове изобразява фигура от „Атинската школа“, една от най-известните фрески в светата държава.

„Кутиите“, всяка с уникален номер и подписана от художника, бяха продадени от аукционна къща „Кристис“ за по 1000 евро всяка на събития в Лондон, Торино, Милано и Рим. Общата събрана сума е 200 хиляди.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах