Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Папа Франциск пред бежанци във Враждебна: Винаги остава надеждата

Днес светът е изпълнен с мигранти и техният път е един кръст, каза Светият отец

Папа Франциск посети бежански център у нас по свое желание. Снимки: БГНЕС/Официална страница за посещението на папа Франциск в България/ www.popeinbulgaria.gov.bg - Папа Франциск пред бежанци във Враждебна: Винаги остава надеждата

Папа Франциск посети бежански център у нас по свое желание. Снимки: БГНЕС/Официална страница за посещението на папа Франциск в България/ www.popeinbulgaria.gov.bg

Винаги остава надеждата, каза папа Франциск при посещението на бежанския лагер в столичния квартал „Враждебна“. Светият отец сам бе пожелал да посети център за временно настаняване на бежанци по време на официалното си посещение в България. В лагера деца го поздравиха със специално подготвена програма.

„Много ви благодаря за гостоприемството – каза папата, цитиран от БНТ. – Благодаря на децата за техните толкова хубави песни! Те са тези, които носят радост във вашия път, който е изпълнен с болка, защото е трябвало да напуснете родината си и да търсите друга. Но винаги остава надеждата. Днес светът е изпълнен с емигранти. И техният път е един кръст… Желая всичко добро на вас и на вашите сънародници, които сте оставили в родината си! Господ да ви благослови! Молете се за мен.“

Снимка: БГНЕС/Официална страница за посещението на папа Франциск в България/ www.popeinbulgaria.gov.bg

Снимка: БГНЕС/Официална страница за посещението на папа Франциск в България/ www.popeinbulgaria.gov.bg

Снимка: БГНЕС/Официална страница за посещението на папа Франциск в България/ www.popeinbulgaria.gov.bg

Малко след посещението си във Враждебна папа Франциск замина за град Раковски, където е най-голямата католическа общност в България. Там понтифексът даде първо причастие на близо 250 деца в църквата „Пресвето сърце Исусово“.

„Момичета и момчета, дошли сте тук от всяко кътче на тази Земя на розите, за да участвате в този чудесен празник. Сигурен съм, че няма да го забравите никога – каза Светият отец. – Първото причастие преди всичко е един празник, в който честваме Иисус, който пожела да остане винаги до нас и който няма никога да ни изостави. Изминахте дълъг път, за да дойдете в град Раковски. Вашите свещеници и учители по вероучение ви придружиха и по пътя, който ви води днес до срещата с Иисус и да го приемете в сърцата си.“

Снимка: БГНЕС/Иван Янев

Посещението на папата у нас ще завърши с молитва за мир на площад „Независимост“ в София в понеделник вечер. В нея участие ще вземат и представители на други вероизповедания у нас.

В неделя, когато пристигна в България, Франциск се срещна с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев. Сред разговора си с държавния ни глава, папата произнесе слово на площада пред Президенството, като засегна темите за България като мост между Изтока и Запада, делото на светите братя Кирил и Методий, предизвикателствата пред страната ни след края на тоталитарния режим – емиграцията, обезлюдяването на много български населени места, демографската криза, наречена от него „зима“, мигрантите.

„И на вас, които познавате драмата на емиграцията, бих си позволил да ви предложа да не затваряте очи, сърце и ръката си към тези, които са пред вашите порти“, заяви тогава Светият отец.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg