Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Папа Франциск: Смирено моля за прошка за злото

Главата на католическата църква се извини за злото, причинено от християните на коренните народи на Америка

Индианските лидери поставиха на римския папа традиционен венец от пера. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Папа Франциск: Смирено моля за прошка за злото

Индианските лидери поставиха на римския папа традиционен венец от пера. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск се извини пред представители на коренното население на Канада за вредата, причинена от политиката на насилствена асимилация с участието на католическата църква, съобщи радио „Ватикана“. В момента светият отец е на посещение в Канада.

Папата е подчертал „катастрофалната роля“ на училищата интернати, където са били принудително изпращани деца от индиански семейства, и е призовал за сериозно разследване на това, което се е случвало там. Речта с извиненията си Франциск е произнесъл през 2 хиляди души, преминали през тези училища интернати.

„Днес аз съм на земята, която освен древна памет, пази белезите на отворени рани. Аз съм тук, защото първата стъпка на покаянието ми е отново да моля за прошка, отново да ви кажа, че дълбоко съжалявам. Съжалявам за това как, за съжаление, много християни са поддържали колонизационните възгледи на властта, която е притеснявала коренното население. Моля за прошка в частност за това, че много членове на църквата и религиозните общности са участвали, включително и чрез безразличие, в проектите за културно разрушаване и насилствена асимилация, кулминация на която са станали училищата интернати.

Причинява болка да се мисли за това как здравата почва на ценностите, езика и културата, съставляваща автентичната идентичност на вашите народи, беше размита и за това, че продължавате да плащате тази цени. Пред лицето на страшното зло църквата застава на колене пред Бог и го моли за опрощаване на греховете на своите деца. Искам да потвърдя това – със срам и недвусмислено. Смирено моля за прошка за злото, причинено от много християни на коренните народи.“

В края на церемонията индианските лидери поставиха на римския папа традиционен венец от пера.

Папата нарича пътуването си в Канада „поклонение за покаяние“. Няколко месеца преди това представители на канадските коренни народи посетиха Франциск във Ватикана и тогава папата за пръв път се извини за ролята на църквата в издевателствата над индианците.

Училищата интернати, за които става дума в поисканата прошка, са работели от средата на XIX до края на XX век. В тях са били отгледани повече от 150 хиляди деца. Те са били отнемани от родителите, забранявали са им да говорят на родния си език и да практикуват своите културни обичаи. Децата са били подлагани на насилие, принудителен труд, били са държани недохранени и недолекувани. Властите на Канада признаха политиката на принудителна асимилация на коренните народи за „културен геноцид“. През 2021 г. на територията на няколко бивши интерната, намиращи се под управлението на католическата църква, бяха открити масови гробове с останките на стотици деца.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах