Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Четенето на фалшиви новини е като яденето на екскременти

Грехота е да се клеветят хора, каза папа Франциск

Журналистите понякога рискуват да заболеят от копрофилия и това да подбуди копрофагия, което е грях, покваряващ всички мъже и жени, каза преди време Франциск. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Четенето на фалшиви новини е като яденето на екскременти

Журналистите понякога рискуват да заболеят от копрофилия и това да подбуди копрофагия, което е грях, покваряващ всички мъже и жени, каза преди време Франциск. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск порица медиите, които се фокусират върху скандали и слухове и насърчават фалшивите новини като средство за дискредитиране на хора от обществения живот. Разпространяването на дезинформация е „навярно най-голямата вреда, която медиите могат да причинят“, каза Светият отец пред белгийския католически седмичник „Терцио“, предава „Гардиън“. Грях е да се клеветят хора, добави той.

Използвайки изненадваща терминология, Франциск заяви, че журналистите и медиите трябва да избягват изпадането в „копрофилия“ – т.е. анормален интерес към екскременти. Онези, които четат или гледат подобни истории, рискуват да се държат като копрофази, хора, които ядат изпражнения, коментира папата, след което се извини за употребата на терминология, която някои може да намерят отблъскваща.

„Мисля, че медиите трябва да бъдат много ясни, много прозрачни и да не падат в – без да искам да обидя никого – болестта на копрофилията, винаги да искат да отразяват скандали, отвратителни неща, дори и ако те са верни – каза Франциск. – И тъй като хората имат склонност към болестта на копрофагията, това може да нанесе много щети.“

Папата говори още и за опасността в това да се използват медиите за клевети срещу политически съперници.

„Средствата за комуникацията имат своите изкушения, те могат да се изкушат от клеветата, от ползването на клевети срещу хората – преди всичко в политиката. Никой няма право да прави това. Това е грях и е болезнено.“

Дезинформацията е най-голямата възможна вреда, която медиите могат да нанесат, добави Франциск – защото „тя насочва мнението само в една посока и прескача останалата част от истината“.

Интервюто на папата от сряда не е първият път, в който той си служи с необичаен език. Година преди да бъде избран за глава на Римо-католическата църква, тогава кардиналът заяви пред италианския вестник „Ла Стампа“:

„Журналистите понякога рискуват да заболеят от копрофилия и това да подбуди копрофагия, което е грях, покваряващ всички мъже и жени – това е тенденцията да се фокусираш над негативните аспекти много повече отколкото върху позитивните“.

Новите коментари на папата за дезинформацията идват на фона на световния дебат около разпространението на сайтовете с фалшиви новини и историите, които представя събития през силно изкривена призма.

В САЩ някои анализатори предположиха, че фалшивите новини може да са люшнали президентските избори в услуга на Доналд Тръмп. На 19 ноември основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг обяви нови стъпки в борбата с явлението в социалната мрежа, отбелязвайки отстъпление от първоначалния си скептицизъм, че дезинформацията в интернет е, както Барак Обама я нарече, заплаха за демократичните институции.

Вижте още: ЗУКЪРБЪРГ, НЕ ПРОСТО СМАХНАТ ГЕНИЙ, ВЕЧЕ ПОЛИТИК

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg