Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Папа Франциск: Жените ръководят по-добре

Франциск изрично осъди мъжкия шовинизъм навсякъде по света

Папа Франциск пред Иванка и Мелания Тръмп. - Папа Франциск: Жените ръководят по-добре

Папа Франциск пред Иванка и Мелания Тръмп.

Жените, назначени наскоро във Ватикана, доказаха, че са по-добри администратори от мъжете, и има твърде много мъжки шовинизъм в Римокатолическата църква и обществото като цяло. Това заяви папа Франциск на пресконференция, проведена в самолета му на връщане от четиридневно посещение в Бахрейн, предаде Ройтерс.

„Забелязах, че когато една жена получи отговорна позиция във Ватикана, нещата се подобряват“, цитира агенцията думите на главата на римокатолическата църква.

Франциск споменава и конкретно сестра Рафаела Петрини, вицегубернатор на Ватикана, която всъщност е най-влиятелната жена в папската република и отговаря за около 2000 служители.

Папата говори и за влиянието на петте жени, назначени от него в отдела, който контролира финансите на Ватикана.

„Това е революция, защото жените знаят как да намерят правилния път за прогрес“, каза той.

Франциск изрично осъжда мъжкия шовинизъм, като признава, че той все още е твърде масов навсякъде в света, включително в родната му Аржентина.

„Жените са дар. Бог не е създал човека и след това да му е дал кученце, с което да си играе. Той създаде мъжа и жената равноправни“, каза понтификът.

Папата подчерта, че общество, което не позволява на жените да имат по-отговорни роли, не върви напред.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg