Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Папа Йоан Павел І бе обявен за блажен

Признали са за чудо изцелението на аржентинско момиченце след молитви към него

Изображение на папа Йоан Павел на фасадата на базиликата „Св. Петър“ във Ватикана. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Папа Йоан Павел І бе обявен за блажен

Изображение на папа Йоан Павел на фасадата на базиликата „Св. Петър“ във Ватикана. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Римският папа Франциск причисли към блажените един от своите предшественици, папа Йоан Павел І, съобщава радио „Ватикана“. Церемонията по беатификация бе проведена в неделя, 4 септември, на площад „Свети Петър“ във Ватикана в присъствието на десетки хиляди вярващи. Беатификацията е предпоследната стъпка към канонизацията – обявяването за светец.

Йоан Павел І, със светско име Албино Лучани, е оглавявал католическата църква през 1978 г. Понтификатът му е траял само 33 дни, от 26 август 1978 до 29 септември същата година – един от най-кратките в историята на църквата. Скоропостижната му смърт става причина за множество конспиративни теории. Твърди се, че е бил отровен. Епизод с неговото „отравяне“ присъства дори в третата част на филма „Кръстникът“.

Йоан Павел Първи е бил наричан „усмихващият се папа“. За тази усмивка припомни вчера и папа Франциск по време на церемонията, като каза, че „с усмивката си той свидетелстваше за Господната добрина“. Лучани е бил привърженик на църковните реформи, бил е застъпник за простота и скромност на свещениците, противник на интригите.

Католическата църква официално е признала за чудо изцелението на аржентинско момиченце, чиито родители са се молили на Йоан Павел І. Това именно е позволило той да бъде обявен за блажен. За да стане светия, трябва да бъде официално признато и второ чудо, свързано с него.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg