Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Папата благослови детските книжки за хомосексуални

Франциск е написал писмо в подкрепа на човешките и християнски ценности

Папата е автор на писмо в отговор на колет от детски книги, изпратени му от Франческа Парди през юни. Колекцията от издателството ѝ включва седем-осем книги, които се занимават с въпросите на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните хора, както и писмо от самата писателка, в което тя описва атаките, на които е била подложена в последните месеци. - Папата благослови детските книжки за хомосексуални

Папата е автор на писмо в отговор на колет от детски книги, изпратени му от Франческа Парди през юни. Колекцията от издателството ѝ включва седем-осем книги, които се занимават с въпросите на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните хора, както и писмо от самата писателка, в което тя описва атаките, на които е била подложена в последните месеци.

Със своите хипопотами, кенгура и пингвини на корицата, книгата „Малкото яйце“ не подсказва за политическата и религиозна буря, която ще предизвика. Докато пътешествията на едно яйце изглеждат достатъчно безобидни, то неговото откритие на различните семейни типове – включително и еднополови – предизвика остра реакция у консервативните слоеве в обществото, които обвиниха авторката Франческа Парди в пропагандиране на хомосексуализъм.

В книгата яйцето среща двойка гей пингвини и зайки лесбийки, които успешно създават семейство, както и ред други фамилни модели – включително самотен родител хипопотам, междурасова двойка кучета и кенгура, осиновили полярни мечета, разказва британският „Гардиън“.

Книгата срещна неодобрението на новия кмет на Венеция Луиджи Брунаро, който през юни я забрани заедно с още около 50 заглавия от училищните библиотеки. Противоречивото му решение доведе до това повече от 250 италиански писатели да изискат изтегляне на собствените си книги от града – ход, който един от авторите описа като „протест срещу безобразен акт на цензура и невежество“.

Парди обаче срещна неочакван поддържник в лицето на папа Франциск, който ѝ изпратил чрез екипа си писмо във възхвала на работата ѝ:

„Негово светейшество е благодарен за внимателния жест и чувствата, които той предизвика, като се надява на винаги ползотворна дейност в служба на по-младите поколения и разпростирането на истинските човешки и християнски ценности“.

Писмото е с дата 9 юли и е отговор на колет с детски книги, изпратени от Парди до папата през юни. Колекцията от издателството ѝ включва седем-осем издания, които се занимават с теми от живота на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните хора. Към пратката е прибавено и писмо от писателката, в което тя описва атаките, на които е била подложена в последните месеци.

„Много енории в страната клеветят името ни и казват лъжи за работата ни, което дълбоко ни обижда – пише Франческа Парди от свое име и от това на издателя си. – Ние изпитваме уважение към католиците… Много от вярващите ни отвърнаха със същото, но не можем ли да получим подкрепата и на цялата Църква?“

Сега Парди признава пред британското издание, че не е очаквала отговор и е била изненадана при получаването на писмото в дома ѝ в Милано.

„Не е като да си мисля, че той е в подкрепа на еднополовите семейства, защото съществува католическа доктрина, но не трябва да смятаме, че те нямат права“, казва писателката.

Ватиканът традиционно смята хомосексуалните връзки за „изначално погрешни“ и „противоречащи на естествените закони“, като проповядва, че гейовете трябва да живеят целомъдрено, за да са добри католици. Докато тази докрина ефективно изключва от църквата еднополовите връзки, папа Франциск скоро след встъпването си на поста възприе друг подход към казуса.

„Ако някой е гей, търси Господа и има добра воля, кой съм аз да го съдя?“, обяви Франциск през 2013 г.

През същата година хомосексуалист от Франция заяви пред местни медии, че е получил успокоително телефонно обаждане от папата – твърдение, което обаче бе отречено от Ватикана.

Така или иначе, личният подход на папа Франциск се сблъсква със закостенелите твърдения на хората в самия Ватикан. Кардинал Пиетро Паролин, държавен секретар на държавата, например заяви през май, че решението на Ирландия да легализира еднополовите бракове е „поражение за човечеството“.

Въпреки похвалата на Франциск към работата на Парди обаче, значителна промяна в отношението на Ватикана към гей връзките не изглежда да се задава. Главата на Римо-католическата църква например идния месец ще участва на Световната семейна среща, обединяваща католици от цялата планета в американския град Филаделфия. ЛГБТ групи обаче не са поканени на форума.

Вярващи католици от всички краища на света вече започнаха кампания срещу откритостта на папата – над половин души вече са се подписали в петиция с призив към Франциск да потвърди църковната позиция към гейовете и разводите. Един от хората в петицията е кардинал Раймонд Бърк, който миналата година бе разжалван от папата.

Католицизмът има много силни позиции в италианското общество, а писмото на Парди е насочено също така и към инициативата „Защитаваме децата си“, която през месец юни събра стотици хиляди души на протест в Рим срещу правото хомосексуални двойки да осиновяват деца.

Но настроенията се променят – скорошни социологически проучвания сочат, че мнозинството вече подкрепя даването на семейни права на гей двойките. Самата Франческа Парди е в такава връзка – със своята бизнеспартньорка Мария Силвия Фиенго. Двете обаче трябваше да пътуват до Испания, за да се оженят законно. И тъй като в Италия нямат право легално да имат семейство, гледат своите четири осиновени деца в Холандия…

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС