Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Папата на Великден: Не е време за егоизъм, целият свят страда

Литургия при затворени врати в базиликата „Св. Петър“ във Ватикана (снимки)

Папа Франциск се помоли за бедните, болните и умиращите, за онези, които се грижат за тях, както и за управляващите, които да се посветят на нацията с любов. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Папата на Великден: Не е време за егоизъм, целият свят страда

Папа Франциск се помоли за бедните, болните и умиращите, за онези, които се грижат за тях, както и за управляващите, които да се посветят на нацията с любов. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият Великден без миряни преживя католическият свят. Литургията във Ватикана, която обикновено събира хиляди богомолци в очакване да чуят обръщението на папата, на 12 април бе при затворени врати в присъствието единствено на духовници – коронавирусът принуди и религията да се пренесе онлайн.

Папа Франциск прочете молитва, в която на първо място спомена управляващите, които да се посветят на нацията с любов, след това бедните, всички, покръстени в християнството, болните и умиращите, както и онези, които се грижат за тях.

В базиликата бе изложено разпятие от 1520 г., което през Средновековието спасило Рим от чумата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Едночасовата меса бе излъчена по телевизиите в цял свят, включително и у нас.

Франциск отправи благословията си „Урби ет орби“ от вътрешността на базиликата, а не от балкончето, каквато е традицията. Главата на Римокатолическата църкви говори за две епидемии – за коронавируса, обхванал целия свят, но и заразата на надеждата в деня на Христовото Възкресение. Думите си той отправи към болните, починалите и скърбящите, засегнати от коронавируса, особено към възрастните и самотни хора. Внимание папата обърна на лекарите и медицински сестри, които се грижат за болните до предела на силите си и често с риск за собствения си живот. В посланието си той отправи благодарност и привързаност към тях, както и към онези, гарантиращи основните услуги за функционирането на обществото.

„Животът на милиони се промени внезапно – за мнозина да си останат вкъщи е шанс за размисъл и да бъдат с близките си, но за други това е загриженост за несигурното бъдеще, за работата, която може да загубят“, каза Франциск.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папата насърчи всички, които носят политическа отговорност, да предоставят необходимите средства и инструменти, за да имат всички достоен живот в тези трудни времена.

„Днес не е време за безразличие, защото целият свят страда и трябва да се обедини пред пандемията“, отправи посланието си папата.

„Нека позволим на хората от периферията на градовете също да получат адекватно здравеопазване, лекарства…“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Той помоли международните санкции да се смекчат, за да се даде възможност на всички държави, сред тях и най-бедните, да се справят с пандемията. Франциск предложи опрощаване на дълговете им.

„Днес не е време за егоизъм, защото предизвикателството, което обединява всички, не прави разлика между хората“, бяха думите на папата.

В обръщението си той говори още за целостта на Европа, предупреди да не се изкушаваме да се върнем към обичайните страсти, защото днес не е време за разделение. Той настоя да се сложи край на войната в Сирия, на напрежението в Ирак, Иран и Йемен.

„Днес е денят, в който израелци и палестинци могат да възобновят диалога, за да намерят решение и да живеят в мир“, призова папата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На финала на словото си Франциск заяви:

„Хората днес не искат да чуват думите безразличие, егоизъм, забрава, но те като че ли отново надделяват, когато бъдат победени страха и смъртта“.

Празният площад „Св. Петър“ във Ватикана. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах