Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Папата нареди на свещениците да говорят кратко

След 8 минути проповед хората заспивали

Папата наскоро беше упрекнат за употребата на изключително обидна дума за хомосексуалните хора. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Папата нареди на свещениците да говорят кратко

Папата наскоро беше упрекнат за употребата на изключително обидна дума за хомосексуалните хора. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Свещениците трябва да изнасят проповедите си за максимум 8 минути, разпореди папа Франциск по време на ежеседмичната си публична аудиенция, съобщава „Гардиън“. След 8 минути членовете на паството започват да задрямват, обоснова се папата.

Проповедта трябва да бъде кратка: образ, мисъл, чувство. След осем минути говорене вниманието се губи и хората заспиват“, категоричен беше 87-годишният Франциск.

Проповедта е задължителен елемент от римокатолическата служба, провежда се след четене на откъс от Библията.

Това не е първото подобно изказване на папата, той и преди е предупреждавал свещениците да не „бъбрят“ по време на проповеди. Самият той обаче не успя да избегне упреци за твърде свободния си език, след като по време на закрита среща с епископи в края на май употреби изключително обидна дума, с която в Италия наричат хомосексуалните хора.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg