СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Папата: Наричаме една бомба майка. Какво става?

Франциск разкритикува популярното название на най-голeмия експлозив, използван някога в сражение

Засрамен съм, каза папа Франциск пред студенти. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Папата: Наричаме една бомба майка. Какво става?

Засрамен съм, каза папа Франциск пред студенти. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск критикува наричането на най-голeмия американски неядрен военен експлозив, използван някога в сражение, „майката на всички бомби“.

„Засрамих се, когато чух това име – каза духовникът пред студенти във Ватикана. – Една майка дава живот, а това тук носи смърт. Ние наричаме подобно устройство „майка“. Какво става?“

Миналия месец САЩ хвърли бомба с тегло близо 10 тона върху бойци от Ислямска държава в Афганистан. Според Пентагона тя е била срещу тунелен комплект, използван от джихадистите.

Официалното название на оръжието е GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast Bomb, но масово се нарича „майката на всички бомби“. За първи път е тествано през 2003 г., но никога преди не е било употребявано в битка.

Коментарите на папата идват дни преди срещата му с американския президент Доналд Тръмп на 24 май.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС