Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Папата помирява мюсюлмани и християни в Африка

Франциск призова враждуващите фракции да свалят оръжията и да се „въоръжат“ със справедливост, любов, милосърдие и мир

В неделя папа Франциск призова враждуващите фракции в ЦАР да свалят оръжията. Той заяви, че вместо тях, те трябва да се въоръжат със „справедливост, любов, милосърдие и мир“.  - Папата помирява мюсюлмани и християни в Африка

В неделя папа Франциск призова враждуващите фракции в ЦАР да свалят оръжията. Той заяви, че вместо тях, те трябва да се въоръжат със „справедливост, любов, милосърдие и мир“.

Папа Франциск приключва историческата си визита в Централна Африка с посещение в джамия в сърцето на тежък граждански конфликт. Понтификът ще се срещне с мюсюлмани, получили убежище в Банги след близо три години насилие между християни и поклоници на исляма.

По-голямата част от мюсюлманите вече са напуснали столицата на Централноафриканската република. Около 15 хиляди обаче са все още там, обособени в район, наречен РК5 и обграден от християнска милиция.

Финалът на посещението на папата в Африка ще е последна меса в Банги в понеделник. Това се смята и за най-опасната и трудна част от тура му на Черния континент.

В неделя Франциск призова враждуващите фракции в ЦАР да свалят оръжията. Той заяви, че вместо тях, те трябва да се „въоръжат“ със справедливост, любов, милосърдие и мир. По-рано Светият отец изказа и надежда, че изборите в републиката идния месец ще отворят „нова глава“ за страната.

ЦАР се раздира от насилие между мюсюлмански бунтовници и християнски милиции. Това е първото посещение на папа Франциск в сърцето на конфликтна зона и последна спирка в историческата му обиколка на три африкански страни. Понтификът вече посети Кения и Уганда.

В неделя огромни тълпи от хора посрещнаха папата още от летището и след това по целия му път. С песни и възторжени викове той бе приветстван и в бежански лагер.

В президентския дворец пък Франциск призова за единство и да се избягва „изкушението от страха на другите, от непознатото, от това, което не е част от нашата етническа група, политическите ни възгледи или вероизповедание“. Действащият президент Катерин Самба-Панза на свой ред помоли за „прошка“ за религиозното насилие в страната в последните години.

Преди пристигането си в Африка папа Франциск заяви, че ще отнесе послание на мира и надеждата в страната. Войната гори в ЦАР от десетилетия, но едва в последните две години придоби и отявлена религиозна форма.

Президентът Франсоа Бозизе беше свален чрез преврат през март 2013 г. и група от предимно мюсюлмански бунтовници от северните части на страната за кратко взеха властта.

Населението на ЦАР е около 4,6 милиона души. Половината от тях са християни, около 15% – мюсюлмани, а останалите имат местни вярвания.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg