POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Папата взе 12 бежанци със себе си във Ватикана

Най-големият дар, който можем да предложим, е любовта, им каза Франциск

В речта си Франциск призна „голямата саможертва“, която хората в лагера са направили, заявявайки, че той иска да „привлече вниманието на света към тази гибелна хуманитарна криза“. - Папата взе 12 бежанци със себе си във Ватикана

В речта си Франциск призна „голямата саможертва“, която хората в лагера са направили, заявявайки, че той иска да „привлече вниманието на света към тази гибелна хуманитарна криза“.

Папа Франциск взе със себе си към Ватикана 12 сирийски мигранти от бежанския лагер на гръцкия остров Лесбос. Трите семейства, в които шест деца, са мюсюлмани, чиито домове са били бомбардирани по време на гражданската война в родината им.

В изявление на Ватикана се посочва, че папа Франциск е искал да „направи жест на гостоприемство“ към бежанците, предава Би Би Си.

Хиляди мигранти са задържани на Лесбос след споразумението между Европейския съюз и Турция от миналия месец, което цели улесняване на бежанския поток. Всички 12 души, взети от папата към Рим, са били на острова преди сключването на споразумението, казват още от Ватикана.

Вижте още: ДА ЦЕЛУНЕШ КРАКА НА БЕЖАНЕЦ

По-рано папа Франциск каза на мигранти от лагера Мория, някои от които изправени пред депортация – „не сте сами“.

На Лесбос има около 3000 души, някои от които при пристигането на светия отец изпълниха улиците на острова с плакати с призиви за помощ. Някои бяха разплакани, други се хвърляха в краката му или викаха „свобода“.

В речта си Франциск призна „голямата саможертва“, която хората в лагера са направили, заявявайки, че той иска да „привлече вниманието на света към тази гибелна хуманитарна криза“.

„Не губете надежда – обърна се папата към пребиваващите в лагера. – Най-големият дар, който можем да предложим един на друг, е любовта.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90