Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Папата: Служим или на Бог, или на парите – не на двама господари

Биографичният филм на Вим Вендерс за светия отец с първи трейлър (видео)

„Имаме нужда да се научим да слушаме“, казва папа Франциск пред камерата на Вим Вендерс. Снимка: Стокадър от видеото - Папата: Служим или на Бог, или на парите – не на двама господари

„Имаме нужда да се научим да слушаме“, казва папа Франциск пред камерата на Вим Вендерс. Снимка: Стокадър от видеото

Първи трейлър на биографичния филм „Папа Франциск – човек на думата си“, режисиран от Вим Вендерс, разпространиха от Ватиканския телевизионен център. Според неназовани източници продукцията ще бъде част от програмата на филмовия фестивал в Кан, съобщава „Варайъти“.

Германският режисьор, който преди броени дни бе в София за представянето на новия си филм „Потапяне“, е имал изключително близък достъп до Франциск в продължение на повече от две години, за да създаде „Човек на думата си“. От римокатолическата телевизия са му осигурени и архивни кадри от пътуванията на папата.

Вендерс дава широка платформа за изява на папата, лишена от формалности. В центъра на документалната творба е заложен дълъг разговор с върховния понтифик. Франциск се обръща към зрителите, като отговаря на въпроси, свързани с живота и смъртта, социалната справедливост, имиграцията, екологията, неравномерното разпределение на богатствата, материализма, ролята на семейството. Вим Вендерс показва папа Франциск по време на пътуванията му по света – речите му пред ООН и Конгреса на САЩ, поклонението пред жертвите от атентатите от 11 септември на Кота 0 в Ню Йорк, в Мемориалния център в памет на мъчениците и героите на Холокоста „Яд Вашем“. Папата говори със затворници и с бежанци в лагерите около Средиземно море, пътува до Палестина и Израел, до Южна Америка и Азия.

„Имах няколко много дълги аудиенции с папата, който е забележителен човек – един от най-смелите хора, с които някога съм се срещал. Той е безстрашен. Винаги, когато го снимахме, бяхме екип от 8 до 12 души. Той поздравяваше всеки един лично, а когато приключехме, се сбогуваше с всеки лично. За него нямаше никаква разлика между режисьора и грипаджията. Смятам, че това е изключително, забележително”, разказа пред българските медии Вендерс в София.

Вижте още: КОГАТО ВИМ ВЕНДЕРС ПОЧИВА, РАБОТИ ПО ДВА ФИЛМА ЕДНОВРЕМЕННО

Премиерата на „Папа Франциск – човек на думата си“ е на 18 май, а фестивалът в Кан ще тече от 8 до 19 май, тоест има съвпадение в датите и е вероятно продукцията да стане част от програмата на събитието.

„Никой не може да служи на двама господари едновременно, ние служим или на Бог, или на парите“, казва Франциск в първия трейлър на документалния филм, който ни показва папата като сериозен човек, но и просто като мъж с чувство за хумор.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах