Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Папата среща Тръмп – 20 мин. разговор, подаръци и пица

Влизали неведнъж в задочно пререкание, двамата сега се запознаха лично

Франциск и Тръмп се видяха лично за първи път, но вече са влизали в задочни пререкания. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Папата среща Тръмп – 20 мин. разговор, подаръци и пица

Франциск и Тръмп се видяха лично за първи път, но вече са влизали в задочни пререкания. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Трудно човек може да си представи по-контрастна двойка от папа Франциск и Доналд Тръмп. Единият е йезуит, превърнал в своя мисия борбата в подкрепа на бедните и онеправданите; другият е имотен магнат, натрупал почти несметни богатства и обградил себе си в Овалния кабинет с милиардери, пише анализаторът на Би Би Си Джон Соупъл. А сега двамата, главата на Римо-католическата църква и новият американски президент се срещнаха във Ватикана, сякаш в търсене на общ тон, и разговаряха двайсет минути.

Франциск и Тръмп се видяха лично за първи път, но вече са влизали в задочни пререкания. По време на изборната кампания в Щатите папата заяви, че хората, които мислят само за издигането на стени, вместо за проправяне на мостове, не са християни. А Тръмп определи тези коментари като „позорни“ и обвини духовника, че е марионетка на мексиканското правителство.

Но на срещата си в сряда папата и президентът сякаш са търсили обща почва. Журналистите, отразили посрещането, твърдят, че двамата са били сърдечни един с друг, а Тръмп е заявил и че за него е „огромна чест“.

Навярно никога няма да разберем какво точно са обсъждали след това по време на 20-минутния разговор. Знаем какви дарове си размениха след това – Франциск получи комплект с текстове на бореца за права на чернокожите Мартин Лутър Кинг, а Тръмп подписано копие от посланието, което папата отправи за Световния ден на мир.

„Е, ще ги прочета“, му каза в отговор американският президент.

На срещата си в сряда папата и президентът на САЩ сякаш са търсили обща почва.

Интересно да се отбележи е и какъв бе антуражът на Доналд Тръмп. Той пристигна във Ватикана не само със съпругата си Мелания, дъщеря си Иванка и зет си, но още с Държавния секретар на САЩ Рекс Тилерсън и съветника по национална сигурност Хърбърт Макмастър.

И Мелания, и нИванка бяха облечени в черно, с частично покрити глави – придържайки се към традиционния ватикански протокол, който обаче от години не е следван стриктно от гостите на града-държава.

При запознаването си с Франциск Мелания го помоли да благослови броеницата. В шеговита реплика папата я попита какво дава на съпруга си да яде, като предположи „пица“. Тя отговори, отново шеговито, че „да, пица“.

Папа Франциск пред Иванка и Мелания Тръмп.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg