Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Папата срещу фалшивите новини: Истината ще ви направи свободни

Франциск посвещава Световния ден на комуникацията догодина на журналистиката за мир

Световният ден на комуникацията се отбелязва в неделята преди Петдесетница. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Папата срещу фалшивите новини: Истината ще ви направи свободни

Световният ден на комуникацията се отбелязва в неделята преди Петдесетница. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск в битка с nuntii fallaces. Ако се чудите какво означава – това е латинският превод на „фалшиви новини“. Именно срещу тях ще се бори главата на Римо-католическата църква. Франциск обяви пред близо 40-те милиона свои последователи в Туитър, че фалшивите новини ще са темата на Световния ден на комуникацията догодина.

В официално изявление на Ватикана се посочва, че проблемът е важен за папата, защото „фалшивите новини допринасят за генерирането и популяризирането на силното разединение на мненията“.

Изкривяването на фактите може да има „отражение върху нивото на индивидуалното и колективно поведение“, продължават от Светия престол.

Самият Франциск написа в профила в Туитър:

„Избрах тази тема за Световния ден на комуникацията през 2018 г.: „Истината ще ви направи свободни“ (Йоан 8:32). Фалшиви новини и журналистика за мир“.

Световният ден на комуникацията се отбелязва в неделята преди Петдесетница. През 2018 г. датата ще бъде 13 май. Обявлението на темата обикновено идва на 29 септември, празника на Светите Архангели Михаил, Гавриил и Рафаил. Гавриил е патронният светец на журналистите.

Вижте още: ЧЕТЕНЕТО НА ФАЛШИВИ НОВИНИ Е КАТО ЯДЕНЕТО НА ЕКСКРЕМЕНТИ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90