Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Папата: Дължим извинение на хомосексуалните

От името на Църквата Франциск поиска опрощение от гей общността, от бедните, от експлоатираните жени и от децата, принуждавани да работят

„Църквата трябва да се извини и за благословията, дадена за толкова много оръжия“, каза папа Франциск на самолета обратно към Рим. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Папата: Дължим извинение на хомосексуалните

„Църквата трябва да се извини и за благословията, дадена за толкова много оръжия“, каза папа Франциск на самолета обратно към Рим. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск заяви, че Римо-католическата църква дължи на хомосексуалните хора извинение за начина, по който се е отнасяла с тях. В полета си от Армения обратно към Рим, той припомни християнското учение и заяви:

„Ще повторя какво гласи катехизисът на Църквата – че те [хората от гей общността] не трябва да бъдат дискриминирани, трябва да бъдат уважавани съпътствани от свещеници.“

Пред журналисти папата коментира още, че Църквата трябва да потърси опрощение и от други групи, които е дискриминирала. Такива са бедните хора, експлоатираните жени, децата, принуждавани да работят.

„Трябва да се извини и за благословията, дадена за толкова много оръжия“, добави Франциск.

Изказването си той направи, след като бе попитан дали е съгласен с изявленията на кандинал Райнхард Маркс, обявил, че Църквата трябва да се извини на хомосексуалните.

От началото на понтификата си Франциск е възхваляван от гей общостта. Той обаче среща доста критики от консервативните католици заради толерантното си отношение към различната сексуална ориентация. През 2013 г. той заяви:

„Ако някой е гей, потърси Бог и има добра воля, кой съм аз да го съдя?“

Вижте още: ПАПАТА БЛАГОСЛОВИ ДЕТСКИТЕ КНИЖКИ ЗА ХОМОСЕКСУАЛНИ

И все пак, макар да потвърждава отново и отново тезата, че да си гей не е грешно, той заявява, че практикуването на хомосексуални действия е греховно.

В Армения папа Франциск засегна и темата с арменския геноцид, като си послужи именно с това понятие, за да опише клането на арменци в Османската империя, от началото на което наскоро се навършиха сто години.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах