VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Папата в Коледното си слово: Нека Исус превърне безразличието в близост

Франциск благослови бежанците от Ирак и оприличи съдбата им с тази на Христос

"Твърде много са хората, останали без дом, бежанците, децата и възрастните по света”, каза Франциск и призова за мир в Близкия Изток. - Папата в Коледното си слово: Нека Исус превърне безразличието в близост

"Твърде много са хората, останали без дом, бежанците, децата и възрастните по света”, каза Франциск и призова за мир в Близкия Изток.

„Нека Исус превърне безразличието в близост, отхвърлянето в приемственост…“, бе молитвата на Папа Франциск в традиционното си Рождественско послание и благослов към града и света Urbi et Orbi, което отправи от централната ложа на ватиканската базилика „Свети Петър“ в присъствието на повече от 80 хиляди вярващи и поклонници от цял свят.

Папата призова за край на насилието срещу деца и на „бруталните” религиозни гонения и убийства в Близкия изток, осъди конфликтите в Украйна, Либия и на други места по света, припомни за кървавата атака срещу ученици в Пакистан и отправи молитва към жертвите на епидемията от ебола в Западна Африка, пише Агенция „Фокус“.

„Наистина, толкова много сълзи има тази Коледа”, каза главата на Римокатолическата църква.

Огромен брой деца „са жертви на насилие, стават обект на търговия и трафик”, продължи папата и се помоли Исус да дари утеха на семействата на децата, убити в Пакистан, говорейки за талибанската атака в Пешавар, отнела живота на 149 души, 133 от които деца.

Пред хилядите миряни пред базиликата „Свети Петър” папата настоя украинците да преодолеят напрежението, да се преборят с омразата и насилието и да тръгнат по един нова път на братски отношения и помирението.

Той говори и за зверствата на джихадистката групировка „Ислямска държава” в Сирия и Ирак: „Към Него, Спасителя на света, отправям молитвата днес да погледне към нашите братя и сестри в Ирак и Сирия, които от дълго време страдат от последствията на настоящия конфликт и заедно с хората, принадлежащи на другите етнически и религиозни групи, са подложени на брутално гонение”.

„Твърде много са хората, останали без дом, бежанците, децата и възрастните в региона и по света”, каза Франциск и призова за мир в целия Близък Изток и за продължаване на усилията към диалог между израелците и палестинците.

Франциск призова за мир и в Нигерия, където „където се пролива още кръв”, а също и в Либия, Южен Судан, Централноафриканската република и Конго.

В навечерието на Рождеството Франциск разговаря по телефона с иракски бежанци, принудени да напуснат домовете си заради ислямските екстремисти. Папата оприличи съдбата им с тази на Исус – принудени да бягат, защото няма място за тях. „Вие сте като Исус в тази нощ и аз ви благославям”, е казал папата, според аудиозапис на разговора, разпространен от TV2000. „Прегръщам ви и ви желая свята Коледа”, им е казал папата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Утехата Вазов