Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Папур изникна в блатото на Ларгото, строено за милиони

Държавата бави превръщането на руините в музей

Папур поникна в блатата в триъгълника на властта в центъра на София. Снимки: Красимир Иванов - Папур изникна в блатото на Ларгото, строено за милиони

Папур поникна в блатата в триъгълника на властта в центъра на София. Снимки: Красимир Иванов

Руините на древна Сердика в центъра на София преживяват нов етап на разруха. Сред зидовете и улиците на подземния римски град, разкрити след мащабни разкопки преди 2-3 години, днес са се образували блата, в които поникна дори папур.

K_Ivanov2

Гледката в центъра на София не е от най-представителните.

Държавата напълно е изоставила обекта, за който предишното ръководство в Министерство на културата намери 16 млн. лв. от европрограми. На разкопките в Стария град работеха над 100 археолози. Първият етап от проекта, наречен „Античен комуникационен комплекс Сердика“, приключи през август 2012 г. и бе тържествено открит в присъствието на Жозе Мануел Барозу. Предстоят Втори и Трети етап от превръщането на старините в музей.

Ексминистърът на културата Вежди Рашидов често наглеждаше разкопките през 2012 г.

Ексминистърът на културата Вежди Рашидов често наглеждаше разкопките през 2012 г.

По времето на Вежди Рашидов бе обявен конкурс за изпълнител на втория етап, но един от отпадналите участници обжалва решението на комисията по избора. Всички етапи на обжалването приключиха още през септември 2013 г., но новата управа в Министерството на културата незнайно защо не обявява нов конкурс за изпълнител.

Междувременно древните улици, по които вероятно е крачел римският император Константин Велики, са оставени на произвола. Докато Министерството на културата набере решителност да си свърши работата, античните останки се превърнаха в дом за бездомници. Както е тръгнало, скоро в блатата на Сердика може да се заселят и патици, щъркели, жаби и прочие представители на сладководната фауна.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90