Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Парадът за 137 години свобода в снимки

Тържествената заря пред Народното събрание е от 18, 30 ч.

Една от най-тържествените церемонии в днешния празничен ден бе на площад "Александър Невски". Снимки Румен Добрев - Парадът за 137 години свобода в снимки

Една от най-тържествените церемонии в днешния празничен ден бе на площад "Александър Невски". Снимки Румен Добрев

България днес празнува 137 години от Освобождението си от Турско робство. На 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г. е подписан Сан-Стефанският мирен договор между Русия и Турция за възстановяването на Княжество България.

За първи път празникът е отбелязан на 19 февруари 1880 г. като „Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключение на Санстефанския мирен договор“. От 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България. Денят е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет, издаден на 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото народно събрание от 5 март 1990 г.

Тържественият парад на столичния площад „Свети Александър Невски“ започна в 11 ч. Президентът Росен Плевнелиев и председателят на Народното събрание Цецка Цачева участваха в церемонията пред Паметника на Незнайния воин. Час по-рано патриарх Неофит оглави панихидата и Благодарствения молебен за националния празник в катедралния храм „Св. Александър Невски“.

По-късно церемонията пред паметника на опълченеца зад Военния клуб бе белязана от малък инцидент – възрастен „гвардеец“ в стара парадна униформа припадна, но бързо бе свестен.

Ден на отворените врати е организиран за шеста поредна година в Националния военноисторически музей. Безплатен е достъпът до много от експозициите в музея. Специално за този ден е наредена изложбата „Трети март – три войни – три съдби“, която представя съдбите на трима опълченци, станали генерали в свободна България – Данаил Николаев, Стефан Тошев и Кръстю Маринов, както и на техните синове – подполковник Николай Николаев, генерал-лейтенант Тодор Тошев и генерал-лейтенант Иван Маринов.

Експозиция в чест на националния празник е наредена и във Военноморския музей във Варна, наречена е „Свободна България. Символи на държавността“. Представени са символи на държавността от Освобождението насам. Входът е свободен. Безплатен е достъпът и в Парка-музей на бойната дружба 1444 г. във Варна, както и в Музея на авиацията в Пловдив.

В Русе днес се открива възстановената къща-музей „Баба Тонка“, която бе затворена през 1992 г.

От 18,30 ч. на столичния площад „Народно събрание“ ще се състои традиционната тържествена заря за Националния празник, с която ще бъде почетена паметта на загиналите за свободата на България. Президентът ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия.

В церемонията ще видим военни формирования 28 860-Горна Малина, 42 600-Мусачево, 22 320-Божурище, Националната гвардейска част със знамената-светини – Самарското знаме, Знаме на Стилияна Параскевова, Щандарт на Първи конен полк, Знаме на 23-ти Шипченски полк, Знаме на 15-ти Ломски полк, Знаме на 13-ти Рилски полк, Знаме на 24-ти Черноморски полк, Знаме на 30-ти Шейновски полк. Командващ на тържествената проверка ще бъде бригаден генерал Боян Ставрев, командир на Националната гвардейска част.

От 19,30 ч. в Централния военен клуб в столицата ще се проведе приемът за Трети март, даван от държавния глава.

Вижте събитието на площад „Александър Невски“ в снимки:

15

14

18

 

20

19

13

21

5

4

28

36

43

31

41

29

35

 

34

 

 

44

38

46

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Утехата Вазов

Bookshop 728×90