Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пари от Европа за независимите артисти искат представители на сектора

Дотук загубите им се изчисляват на 15 милиона лева

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Пари от Европа за независимите артисти искат представители на сектора

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Независимите културни организации да бъдат включени като бенефициент по европейските програми – това е следващото, за което ще преговарят представители на сектора с културния министър, съобщи за „Площад Славейков” Асен Асенов от работната група. Досега бенефициент по тези програми бяха само общините.

Идеята е била обсъдена на среща на независимите артисти с еврокомисаря Мария Габриел, която е изразила пълната си подкрепа за сектора, като е обещала преговорите с независимия сектор в културата да продължат.
На 14 май предстои нова среща на работната група с министър Банов, от когото хората от независимия културен сектор ще поискат да защити интересите им пред вицепремиера Томислав Дончев за включването на култура в програмите на структурните фондове от ЕС.

За пръв път България предвижда в общите рамки на структурните програми към ЕС културата да бъде включена наравно с туризма. При структурирането на фондовете трябва да бъдат предвидени възможности за кандидатстване на свободни културни организации и артисти в програмите към министерствата на образованието, социалните грижи, икономиката, туризма и регионалното развитие.

На срещата с министър Боил Банов утре ще бъде представен и разчетът за натрупаните досега загуби в сектора, които са около 15 милиона лв. според представително изследване, обобщено от д-р Нели Стоева – преподавател в Софийския университет и експерт за културни политики. Ще продължи обсъждането на задачите на вече създадените работни групи за регистър на свободните артисти и организации. Ще бъдат поставени въпросите за програмите, които финансират фестивали.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах