Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Пари за култура за млади хора дават и в Русия

От „Пушкинската карта“ могат да се възползват около 10 милиона души

Олга Смирнова и Артеми Беляков на сцената на Болшой театър. Младите хора в Русия ще могат да си позволят посещение на събитие и в този театър - там най-евтиният билет струва 1200 рубли, или 14 евро. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пари за култура за млади хора дават и в Русия

Олга Смирнова и Артеми Беляков на сцената на Болшой театър. Младите хора в Русия ще могат да си позволят посещение на събитие и в този театър - там най-евтиният билет струва 1200 рубли, или 14 евро. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пари за културни събития ще получат всички млади хора между 14 и 22 години в Русия. Това обяви вчера по време на пряк ефир президентът на страната Владимир Путин. Така наречената „Пушкинска карта“ ще даде възможност на младежите да посещават музеи, театри и концерти.

Държавата ще отпусне по 3000 рубли (около 35 евро) на човек за срок от четири месеца – от септември до декември 2021 г. Очаква се начинанието за стимулиране на културата и културните институции да бъде продължено и през следващата година.

Министърът на културата на Русия Олга Любимова допълва в изявление, че мярката е насочена както към културното образование на младите хора, така и към подпомагане на културните институции в тежкия период на пандемията.

Според последните статистики общият брой на младите хора във възрастта между 14 и 22 години в Русия е около 10 милиона.

Наскоро Франция обяви, че отпуска по 300 евро на всеки, навършил 18 години, за културни придобивки. Парите ще могат да се изхарчат за срок от 24 месеца. „Pass Culture“ ще обхване над 800 хил. души в страната. В Италия подобна мярка работи от 2018 г. Българският парламент отхвърли преди 2 години предложение да се въведе културен чек за млади хора и у нас.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Дребни работи

kapatovo.bg