Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Парите и оръжията на Хубен Черкелов

Художникът с произведения в две столични галерии

Мечът на исляма или на Дарт Вейдър? Произведението е изложено в Националната галерия, филиал Двореца, до 18 февруари. Снимка: Веселин Боришев, Клуб Z - Парите и оръжията на Хубен Черкелов

Мечът на исляма или на Дарт Вейдър? Произведението е изложено в Националната галерия, филиал Двореца, до 18 февруари. Снимка: Веселин Боришев, Клуб Z

Стерео представяне има художникът Хубен Черкелов тези дни на столичната арт сцена. Негови произведения могат да бъдат видени в две галерии. В залите на Националната галерия, филиал Двореца, участието му е в обща експозиция на контракултурата XXL, която ще бъде отворена още няколко дни. А на 2 февруари българинът, който живее и твори в Щатите, открива самостоятелна изложба в Музея за съвременно изкуство „Софийски арсенал“.

В Двореца публиката може да види търсенията на Черкелов в началото на пътя му в изкуството. Едно от най-интересните негови произведения е ислямско оръжие, чиято дръжка имитира лазерен меч от „Междузвездни войни“ – стара негова работа, която днес е натоварена с много повече смисъл, отколкото когато е била създадена. А в „Софийски арсенал“ художникът ще покаже творби, създадени през последната година в ателието му в Ню Йорк.

Изложбата „Имане“ е първата за Черкелов в родината от 18 години насам. Тя повдига темата за стойността на изкуството и мястото на твореца в материалния свят. Връзката с парите е дори буквална, защото живописните творби са вдъхновени от образи върху банкноти. Образите всъщност са произведения на стари майстори като Иван Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешин, Иван Милев…

Роден през 1970 г., в своите ранни творби Хубен Черкелов (Houben R.T.) интерпретира събития и явления, свързани с периода на прехода в най-новата ни история и постсоциалистическото общество. Днес основна тема в неговото изкуство са изображенията върху финансови документи като символи, които легитимират националната идентичност.

Хубен Черкелов, „100 лева“, 2017

Творби на Черкелов са представяни в Музея на изкуствата Бронкс, Ню Йорк, в Музея Брогън, Флорида, на 54-ото Венецианско биенале, както и в галерии в Бостън, Ню Йорк и др.

Изложбата „Имане“ на Хубен Черкелов ще бъде достъпна в Музея за съвременно изкуство „Софийски арсенал“ от 1 февруари до 11 март.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Български Лев

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах