Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Парите на писателите – кой спечели най-много тази година

Списание „Форбс“ излезе с традиционната си класация – и в нея неоспорим фаворит е Джеймс Патерсън

Джеймс Патерсън издава по около 16 книги на година и досега е спечелил повече от 770 милиона долара само с писане. - Парите на писателите – кой спечели най-много тази година

Джеймс Патерсън издава по около 16 книги на година и досега е спечелил повече от 770 милиона долара само с писане.

Писателят Джеймс Патерсън води класацията за най-печеливши писатели за втора поредна година – той е спечелил 89 милиона долара за последните 12 месеца, се посочва в класацията на „Форбс“ за 2015 г. В списъка се очертава тенденция за силния напредък на младежката литература – второто и третото място са за фаворитите на тийнейджърите Джон Грийн и Вероника Рот. Харпър Ли пък не попада в класацията, но тя е била изготвена преди излизането на продължението на „Да убиеш присмехулник“.

Единият от авторите на т.нар. young adult литература, Джон Грийн е спечелил приблизително 26 милиона долара за изминалите 12 месеца, най-вече благодарение на продажбите на „Вината в нашите звезди“. Трогателната любовна история продаде над 3,5 милиона екземпляра само в САЩ през 2014 г., а екранизацията ѝ с бюджет едва 12 милиона натрупа приходи от 307 милиона. Цифрите за класацията от 2014 г. сочат, че за предходната година Грийн е спечелил над 17 милиона долара, а благодарение на новия филм по негов роман, „Хартиени градове“, няма изгледи приходите му да тръгнат надолу.

И другата популярна авторка на младежка литература, Вероника Рот, е натрупала 25 милиона долара, увеличение от 8 млн. в сравнение с класацията от миналата година. Тази година Рот, прочула се с трилогията „Дивергенти“, дели третото място с Даниел Стийл.

Въпреки възхода на Грийн и Рот, първенството на Патерсън не изглежда никак застрашено – той е спечелил с 38 милиона долара повече отколкото двамата си колеги, взети заедно. Това се дължи най-вече да изключителната му продуктивност – той издава, с помощта на цял екип от съавтори, по около 16 книги на година. Патерсън, известен и с филантропията си (миналата година например той дари 1 милион долара като субсидии за независими книжарници, а сега подкрепя с 1,5 милиона училищни библиотеки в Щатите), е спечелил над 770 милиона долара от издадени книги от 2004 г. насам.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Петото място в тазгодишната класация е за автор на книги за деца – Джеф Кини, популярен с историите си за Дръндьото. Кини е спечелил 23 милиона долара за 12-месечния период.

Много от членовете на клуба на най-успешните по продажби писатели са в класацията от много години – това са авторката на романтична и хумористично-криминална литература Джанет Еванович (21 млн. тази година) и майстора на ужаса Стивън Кинг (19 млн.), които дори са били водачи, съответно през 2007 и 1999. Друг вече постоянен участник е Джоан Роулинг, майката на Хари Потър, която и с псевдонима си Робърт Галбрейт е натрупала 19 милиона долара.

Нора Робъртс заема деветото място – но най-вече благодарение на дългия си списък с романи (над 220 книги), които все още се продават отлично. Тя е спечелила 18 милиона долара.

Макар да е написал доста по-малко книги от обичайното, Джон Гришам също остава в класацията – с 14 милиона долара. Колегата му в трилърите Дан Браун пък е с 13 милиона, спад от цели 28 милиона през 2014 г. Авторът на „Шифърът на Леонардо“ не е издавал нова книга от „Ад“ през 2013 г., но тя все още продължава да се търси на пазара.

Отново с по 13 милиона приходи са Сюзан Колинс с трилогията ѝ „Игрите на глада“, както и Джилиън Флин – две от общо седемте жени в списъка с 16 имена. Толкова са и печалбите на автора на поредицата за Пърси Джаксън Рик Риърдън.

С 12 млн. последното място в класацията делят наглед несъвместимите Е. Л. Джеймс и Джордж Мартин – автори съответно на еротичната поредица със спорни качества „50 нюанса сиво“ и фентъзи серията „Песен за огън и лед“, по която се снима телевизионният сериал „Игра на тронове“.

Една писателка, чието име често е в медиите в последните месеци, обаче не попада в класацията – Харпър Ли. Замерванията обаче са приключили преди в продажба да тръгне нейната „нова“ книга – Go Set a Watchman, продължение на шедьовъра на американската литература „Да убиеш присмехулник“. От нея тя печели средно по 2,5 милиона годишно, което не е достатъчно за надскачането на бариерата от 10 млн. за влизане в класацията.

Списъкът отчита също приходи от чуждестранни продажби и пари от книги, които са излизали в предишни години, което е от полза най-вече за продуктивните автори, за разлика от онези само с една книга като Ли.

ПЪЛЕН СПИСЪК С НАЙ-ПЕЧЕЛИВШИТЕ ПИСАТЕЛИ
В КЛАСАЦИЯТА НА „ФОРБС“ ЗА 2015 г.

1. Джеймс Патерсън (89 млн.)

1. Джеймс Патерсън (89 млн.)

2. Джон Грийн (26 млн.)

2. Джон Грийн (26 млн.)

3. Вероника Рот (25 млн.)

3. Вероника Рот (25 млн.)

3. Даниел Стийл (25 млн.)

4. Даниел Стийл (25 млн.)

5. Джеф Кини (23 млн.)

5. Джеф Кини (23 млн.)

6. Джанет Еванович (21 млн.)

6. Джанет Еванович (21 млн.)

7. Стивън Кинг (19 млн.)

7. Стивън Кинг (19 млн.)

7. Джоан Роулинг (19 млн.)

7. Джоан Роулинг (19 млн.)

9. Нора Робъртс (18 млн.)

9. Нора Робъртс (18 млн.)

10. Джон Гришам (14 млн.)

10. Джон Гришам (14 млн.)

11. Дан Браун (13 млн.)

11. Дан Браун (13 млн.)

11. Сюзан Колинс (13 млн.)

11. Сюзан Колинс (13 млн.)

11. Джилиън Флин (13 млн.)

11. Джилиън Флин (13 млн.)

11. Рик Риордан (13 млн.)

11. Рик Риърдън (13 млн.)

15. Джордж Мартин (12 млн.)

15. Джордж Мартин (12 млн.)

15. Е. Л. Джеймс (12 млн.)

15. Е. Л. Джеймс (12 млн.)

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах