VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Парите във Великобритания се променят след смъртта на Елизабет Втора

Какви административни промени ще настъпят в Общността на нациите след кончината на кралицата

Кралският флаг, обединяващ символите на Англия, Шотландия и Северна Ирландия, се развява над Бъкингамския дворец. Снимка: Conay/Уикипедия, CC BY-SA 3.0 - Парите във Великобритания се променят след смъртта на Елизабет Втора

Кралският флаг, обединяващ символите на Англия, Шотландия и Северна Ирландия, се развява над Бъкингамския дворец. Снимка: Conay/Уикипедия, CC BY-SA 3.0

В продължение на 70 години ликът на кралица Елизабет Втора наблюдава британските поданици от банкноти, монети, пощенски марки, инициалите ѝ EIIR са отбелязани на обществени пощенски кутии и други символи на държавната администрация. Ден след смъртта на монарха, светът е в траур, но административната процедура след кончината на кралицата неизбежно е в ход.

„Гардиън“ събира някои от процесите, през които ще премине държавната администрация, за да отрази преминаването на властта към крал Чарлз Трети. Най-осезаемата промяна за обикновените британци ще настъпи в парите – над 4,5 млрд. са банкнотите в Обединеното кралство и прилежащите територии от Общността на нациите, които носят лика на кралицата. Общо те възлизат на стойност от около 80 млрд. паунда. Замяната на банкнотите с нови с лицето на новия крал ще отнеме поне две години, прогнозират от „Гардиън“.

Всъщност Елизабет Втора не е изобразена на британските пари веднага, след като поема трона през 1952 г. Първата банкнота от 1 лира с лика ѝ се появява чак 8 години по-късно, през 1960 г., и с одобрението на Бъкингамския дворец. По-късно портрет на кралицата се тиражира на канадските банкноти от 20 долара, на монети в Нова Зеландия и на други места в Общността на нациите.

Флаговете в страната също ще се наложи да бъдат променени, отбелязват коментаторите – от онези, които се издигат пред полицейските участъци в цяла Великобритания до знамената, под които плават генералите в открито море. Десетки военни единици използват флагове, на които са отбелязани инициалите на покойната кралица. Новости ще настъпят и в Австралия, Канада, Нова Зеландия и другите държави, в която тя бе държавен глава – всички тези страни имат специални флагове, които се използват, специално когато монархът е на визита.

Очакват се промени и в кралското знаме – управлението на Елизабет Втора преминава под правоъгълно знаме с четири отделения, в две от тях диагонално са разположени символите на Англия, в другите два са лъвът на Шотландия и арфата на Ирландия. Прави впечатление липсата на символ за Уелс и според някои Чарлз Трети може да пожелае включването и на тази територия в знамето. Това обаче ще бъде една от най-скъпите промени за монархията, тъй като с промяната на флага ще бъдат наложени и промени в останалите административни символи на короната.

Една от най-лесните и бързи промени – поне на теория – ще настъпи в националния химн. Думите в него ще трябва да бъдат променени от „Бог да пази нашата милостива кралица“ на „Бог да пази нашия милостив крал“.  Химнът е официализиран за държавна употреба още през 1745 г. и думите в него често се променят – в по-ранните версии гласи „Бог да пази великия Джордж, нашия крал“, „Да живее благородния ни крал“ и обикновеното „Бог да пази краля“.

Несъмнено една от най-необичайните промени ще бъде наложена в Английската църква – като „защитница на вярата и върховен владетел“ на църквата, кралицата е обект на няколко молитви, които ще се нуждаят от преправяне. В една от тях молитвата е към Бог „да я изпълни с благоденствието на Светия дух, за да изпълнява волята ти и да върви по твоите стъпки“. Пренаписването на молитвата може да бъде одобрено от парламента или с кралска заповед. Последно подобна промяна се налага след смъртта на Елизабет, кралицата майка.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

ПИРформанс

Bookshop 728×90