Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Парите, взети от Плевенския театър, отиват за осветление, озеленяване и чистота по селата

„Водим се единствено от чувството си за справедливост“, заявяват в позиция общинските съветници на ГЕРБ в Плевен

Снимка: Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ - Плевен - Парите, взети от Плевенския театър, отиват за осветление, озеленяване и чистота по селата

Снимка: Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ - Плевен

Не за футбол, а за осветление, озеленяване и чистота по селата ще бъдат похарчени парите, отнети от Плевенския театър, става ясно от позиция на общинските съветници на ГЕРБ в Плевен. Местната драматично-куклена трупа ще получи 70 хил. лв. по-малко от общинския бюджет, защото „не дава качествен продукт“, твърди председателят на групата на ГЕРБ в общината д-р Йордан Георгиев.

В позицията на партията тревогата на директора Васил Василев около намалялото финансиране на театъра е наречена „истерия“ и се посочва, че нямало отчетност за изразходването на предоставените средства:

„Община Плевен, и с намалението от 70 000 лв., продължава да дава най-голямата сума за дофинансиране на дейността на театъра си – 125 000 лв. За сравнение, общини като Бургас, Русе и Пловдив предоставят съответно между 110 и 120 хиляди, при това целево, докато Община Плевен не залага някакви конкретни цели за дофинансирането. Трябва да се отбележи и фактът, че общинската субсидия не предполага закупуване на материални активи, като бусове и автомобили, или ремонтни дейности, а подпомагане на дейност. Друг факт е, че няма никаква отчетност за изразходването на средствата, предоставени от Общината.

Изобщо не става дума за прехвърляне на средства от култура за подпомагане на спортни клубове. Всичко, писано по този въпрос в пресата, е плод на нечии фантазии.

Сумата по Културния календар на Общината остава непроменена, така че не е накърнен интересът на нито една културна организация, дори е допълнен още един фестивал по наше предложение – Международният фестивал „Акордиомания“.

Сумата от 70 000 лв. от намаляването на общинската субсидия за театъра, заедно със суми от други функции – озеленяване, други дейности по опазване на околната среда, безопасност на движението и резерв – общо 228 000 лв., отиват за всички малки населени места от Общината със собствен бюджет, за да се разпределят за осветление, поддръжка на улици, озеленяване и чистота. Това е 10% увеличение на заложената за тях сума, по предложение на кметове на тези населени места. Все пак трябва да се обърне внимание и на тамошните жители, чиито искания рядко биват чути.

В заключение, когато става въпрос за разпределянето на бюджета, обективно трябва да се разглеждат нуждите и приоритетите в различните сфери на дейност и да се отчитат интересите на гражданите както в големия град, така и в малките населени места. Осъзнаваме, че никак не е лесно всички желания да бъдат удовлетворени, но се водим единствено от чувството си за справедливост“.

Вижте още: „ЛЕСНО Е ДА СЕ РАЗПОРЕЖДАТЕ С ПАРИ, КОИТО НЕ СА ВАШИ“

Пред местния сайт „Плевен прес“ д-р Йордан Георгиев противопоставя менажирането на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ на Плевенската филхармония и подчертава, че от музикалния институт „не сме взели нищо“, взели са от театъра, „защото преценихме, че там субсидията от това което додаваме, е повече отколкото се връща като продукт“. На въпрос на журналиста от местната медия на базата на каква експертност е преценил да намали субсидията на театъра, лекарят д-р Йорданов отговаря:

„Това е мое субективно мнение и аз затова го казвам. А като експерти трябва доста документация да прочета, за да мога да ви отговоря на този въпрос. И комисията по култура. Аз внесох предложението, да. Моето субективно мнение е такова“ (…) „Това е предложение на групата. Аз съм председател на групата и като такъв направих това предложение. Моето субективно мнение е, че тази институция би могла да работи с тази субсидия и то да работи по-добре. Нито една културна институция когато е обгрижвана от всякъде финансово, не дава качествен продукт и вие го знаете много добре“.

Цялото интервю с д-р Йордан Георгиев на „Плевен прес“ 

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах