Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Парите за БГ сериали свършиха, връщат турските

Сапунките от Истанбул струват двойно по-евтино

Нито един от родните сериали не е в състояние да отлепи родните домакини от екрана в часа, когато дават "Великолепният век". - Парите за БГ сериали свършиха, връщат турските

Нито един от родните сериали не е в състояние да отлепи родните домакини от екрана в часа, когато дават "Великолепният век".

Отбор отличници ще обяви Българската филмова академия на 6 юни в Театър „Българска армия“. Сред номинираните за Годишните кино награди попадат сериалите „Под прикритие“, „Революция Z“ и „Четвърта власт“ на Би Ти Ви и БНТ. Кратка ще бъде обаче радостта на печелившите. Защото тази церемония ще бележи края на т.нар. Ренесанс в родното телевизионно кино, научи „Площад Славейков“. Парите за сериали свършиха.

След интереса към „Стъклен дом“ и „Под прикритие“, от Би Ти Ви обавиха, че ще заменят безкрайните турски саги с наши, български. Телевизията подписа договор с фирмата на Димитър Митовски „Камера ООД“, на Магърдич Халваджиян „Глобал филмс“ и на Любо Нейков/Евтим Милошев „Дрийм тийм“. София се превърна в снимачна площадка, камерата се въртеше из всички квартали, дори в Панчарево. Някои от продукциите имаха успех, други бяха прекратени със скандал.

БНТ плати двойно и тройно по-скъпо за „Под прикритие“, но парите си заслужаваха, защото този сериал вдигна летвата високо и всички останали се опитваха да го достигат. По ирония, същият екип не успя да достигне класата на „Под прикритие“ с други свои продукции.

Някои от сериалите на БНТ като „Недадените“ бяха гръмки провали. Спорен бе и успехът на „Четвъртата власт“, който излезе по-скъпо на националната телевизия дори от „Под прикритие“. Той бе масово оплют от журналистическата гилдия заради един основен проблем – липсата на самия бос на четвъртата власт в България Делян Пеевски, за сметка на неговия противник на медийния тепих Иво Прокопиев.

Тв7 също излезе на пазара на сериалите. Въпреки звездния си състав – в единия от тях малко преди да почине игра Тодор Колев, а в другия кажи-речи всички актьори у нас – поредиците на тази телевизия не прикова публиката така, както се очакваше. Причината вероятно бе омразата, която генерира директорът на медията Николай Бареков.

Песимистите предричаха, че пренасищането на ефира с родни сериали неминуемо ще доведе до края им.

Този момент, за жалост, дойде.

Източници от Би Ти Ви разкриха пред „Площад Славейков“, че медията се оттегля от производството на сериали. Причината е, че имат твърде малко публика и не оправдават разходите от стотици хиляди левове. Месечните рейтинги показват, че зрителите продължават да харесват повече турските сапунки. Сиреч, нашите продукции не са успели да отнемат аудиторията на семейните саги от Истанбул.

В Би Ти Ви плащат между 65 и 75 000 лв. на серия за българските поредици, а турските им излизат значително по-евтино – по 25-30 000 на епизод. В Тв7 за един епизод плащат по 80 000 лв., а в БНТ нямат конкуренция със своите около 180 000 лв. за серия на „Под прикритие“. Впрочем, Вяра Анкова даде дори повече за „Четвърта власт“ – по около 200 000 лв. за епизод!

Кризата ще засегне всички големи теливизии у нас без Нова, която така и не се престраши да рискува след неуспеха с „Отплата“. За съжаление, огромното множество от актьори, които си вадеха хляба в сериалите, ще остане без работа.

В ефир все пак ще останат два български сериала: най-добрият – „Под прикритие“, по БНТ, и най-новият, с почти същия екип – „Връзки“, по Тв7, чиито снимки стартираха преди дни.

Въпреки опитите за Освобождение от турските сериали, господар на българския телевизионен ефир явно ще си останe Сюлейман Великолепни.

 

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90