POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Париж през очите на Модиляни

Виртуална реалност в „Тейт Модърн“ ни показва града, както го е виждал художникът – заедно с една от най-големите му ретроспективи

Изложбата в „Тейт“ ще включва Jeanne Hebuterne 1919 (Музей за модерно изкуство, Ню Йорк) и The Little Peasant 1918 („Тейт“).  - Париж през очите на Модиляни

Изложбата в „Тейт“ ще включва Jeanne Hebuterne 1919 (Музей за модерно изкуство, Ню Йорк) и The Little Peasant 1918 („Тейт“).

Париж от началото на ХХ век, едно от най-романтичните времена във френския град, ще бъде съживен чрез виртуална реалност на изложба на Модиляни тази есен. Специални очила ще позволят на посетителите на експозицията в „Тейт Модърн“ да се разхождат из града, както е изглеждал по времето на художника, предава Би Би Си.

Кураторът Нанси Айресън коментира, че виртуалната реалност „ще внесе ново измерение“ на изложбата. Според нея тя не отнема от изкуството, а напротив – помага ни да го разберем по-добре.

„Като използваме тази технология, ние се чувстваме по-близо до Париж като град, тази експозиция е за усещането да си свързан с конкретно място“, казва Айресън.

„Тейт Модерн“ за първи път ще използва виртуална реалност за голяма изложба. А тя ще е наистина голяма – описва се като най-обширната ретроспектива на Модиляни, редена някога във Великобритания. Част от експозицията ще са и десет голи портрета, предизвикали скандали по времето на художника.

Reclining Nude 1919, Музей на модерното изкуство, Ню Йорк

Единствената самостоятелна изложба на Модиляни приживе – в парижката галерия на Берт Вейл през 1917 г. – е спряна от полицията заради „неприличие“. Гол портрет, окачен на предния прозорец на галерията, предизвикал вниманието на полицейски комисар, живеещ отсреща.

„Онова, което е шокирало съвременниците на Модиляни около голите му портрети, не е, че те са голи, хората от векове изобразяват голи жени – коментира Айресън. – Шокиращ е бил фактът, че те имат окосмяване по слабините. Изглежда, че това е предизвикало истинска тревога в обществото и някои от платната е трябвало да бъдат свалени.“

Кураторката обяснява, че отношението към окосмяването по женското тяло в онези времена е било такова, че дори е било препоръчвано дамите да го отстраняват с радиация.

Роден в Ливорно през 1884, Амедео Модиляни създава някои от най-запомнящите се картини за началото на ХХ век и е прочут със своите издължени портрети. Той се мести в Париж през 1906 г., където е повлиян от нова артистична общност – в нея участват Пабло Пикасо и Жан Кокто. Художникът умира във френската столица през 1920-а, само на 35 години, от туберкулозен менингит.

Изложбата „Модиляни“ ще е отворена в „Тейт“ от 23 ноември до 2 април догодина.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg