POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Париж върна колекцията на братя Морозови в Русия

Задържани са само картини от украински музеи и собственост на олигарси

До края на войната портретът на Маргарита Морозова от Валентин Серов от 1910 г. ще остане във Франция, защото е собственост на музея в Днепропетровск, Украйна. Снимка: Уикипедия - Париж върна колекцията на братя Морозови в Русия

До края на войната портретът на Маргарита Морозова от Валентин Серов от 1910 г. ще остане във Франция, защото е собственост на музея в Днепропетровск, Украйна. Снимка: Уикипедия

Прочутата колекция на братя Морозови, която беше представена в Париж преди войната, бе върната в Русия. Това обяви министърката на културата на Руската федерация Олга Любимова в своя Телеграм канал. Картините вече са разпределени в музеите, чието притежание са.

На изложбата в Париж бяха показани 67 творби от фондовете на Пушкинския музей, Ермитажа, Третяковската галерия и Руския музей. Сред експонатите са работи на Ван Гог, Пол Гоген, Анри Матис, Пабло Пикасо, събирани в началото на миналия век от текстилните магнати Михаил и Иван Морозови.

Транспортирането им обратно в условията на война и санкции срещу Русия е отнело 20 дни.

Две картини обаче са задържани във Франция. Портретът на Маргарита Морозова, нарисуван от Валентин Серов, е притежание на музея в Днепропетровск, Украйна. За нея френските организатори заявиха, че ще остане в Париж, „докато ситуацията в страната не позволи за бъде върната“. Автопортретът на Пьотр Кончаловски пък принадлежи на олигарха Пьотр Авен, който е в санкционните списъци и е задържан с формулировката „докато активите на собственика остават замразени“. Други картини от изложбата, които също принадлежат на санкционирани олигарси, са предоставени от името на музейни институции и са защитени от арест.

Изложбата „Шедьоври на новото изкуство. Сбирката на братя Морозови“ бе открита от фонда „Луи Вюитон“ в Париж през септември миналата година. До началото на април 2022 г. тя бе посетена от 1,2 милиона зрители.

От началото на войната срещу Украйна досега Русия е изискала и получила произведения на изкуството, изпратени за изложби в 27 страни.

Вижте още: ФРАНЦИЯ ТЪРСИ БЕЗОПАСЕН ПЪТ ЗА ВРЪЩАНЕТО НА КОЛЕКЦИЯТА „МОРОЗОВ“ В РУСИЯ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС