VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Парижкият салон на книгата се отменя и тази година

Епидемията от коронавирус за втора година става причина да се отложи 40-то юбилейно издание на литературното изложение

Президентът Макрон на Парижкото книжно изложение през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Парижкият салон на книгата се отменя и тази година

Президентът Макрон на Парижкото книжно изложение през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организаторите на едно от най-големите световни книжни изложения – Парижкия салон на книгата, обявиха, че събитието няма да бъде проведено и през 2021 г. Националният профсъюз на издателите във Франция, организатор на международната проява, излезе със специално съобщение за медиите, цитирано от световните агенции, в което обясни, че отмяната е заради „неопределената ситуация в близките месеци“. През 2020 г. събитието също не бе проведено заради епидемията от коронавирус.

Първоначално организаторите предвиждаха тази година Салонът да се случи през май, вместо през март, както обикновено, но дори това не може да гарантира спокойното му провеждане.

„Отчитайки действащите ограничителни мерки, не можем да организираме обществено мероприятие в такива мащаби в удовлетворителни условия”, гласи официалното съобщение.

Според Агенция „Франс прес“, организаторите на Парижкия салон на книгата са се отказали и от идеята да го проведат в затворен кръг само за издателства или онлайн, както миналата година бе осъществен Панаирът на книгата във Франкфурт. Отхвърлен е дори вариантът за есенен салон в Париж, защото „и за този период ситуацията остава неясна”, се казва в съобщението. На регистрираните вече участници в Парижкия книжен салон ще бъдат върнати парите, платени за участие в проявата.

Това трябваше да бъде 40-то издание на голямото книжно изложение. През 2019 г. Парижкият салон на книгата се проведе за 39-и път и беше посетен от 160 хил. души. Участваха 1200 издателства от цял свят и над 3000 души, свързани с литературата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90