Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

София ще има първия си археологически парк

Място за отдих и култура край Западната порта на Сердика

Бъдещият парк ще има работно време, тъй като в него ще се намират ценни археологически артефакти. Снимки: Йорданка Фандъкова, Фейсбук - София ще има първия си археологически парк

Бъдещият парк ще има работно време, тъй като в него ще се намират ценни археологически артефакти. Снимки: Йорданка Фандъкова, Фейсбук

София ще има първия си археологически парк. Напролет догодина отваря за посетители пространството около Западната порта на древна Сердика, което не само ще показва културно-историческото наследство на древния град, но ще е и място за отдих и разходка. Новината обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на проверка на реставрационните дейности на обекта, съобщи „Фокус“.

„Проектът, който в момента изпълняваме, трябва да приключи през април следващата година – посочи градоначалникът. – Финансирането е около 1,5 млн. лева по проект от Норвежкия механизъм, управляван от Министерството на културата. През последните 4 години финансираме със средства от Столична община проучванията на този обект. Те приключиха, има разкрити доста интересни археологически обекти от Западната порта, от стената, останки от улица, прекрасна мозайка.“

Фандъкова коментира още, че част от проекта е и укрепването на ул. „Вашингтон“. През март се оказа, че античните руини в района са заплашени от унищожение заради проливни дъждове, довели до срутването на пътното платно в района.

Вижте още: ЗАПАДНАТА ПОРТА НА СЕРДИКА ПРЕД ПОГРОМ

Финансирането е около 1,5 млн. лева по проект от Норвежкия механизъм, управляван от Министерството на културата, обясни Йорданка Фандъкова.

Финансирането е около 1,5 млн. лева по проект от Норвежкия механизъм, управляван от Министерството на културата, обясни Йорданка Фандъкова.

Бъдещият парк ще има работно време, тъй като в него ще се намират ценни археологически артефакти. Стопанин на мястото ще бъде Музеят за история на София. Йорданка Фандъкова обясни още, че в парка ще има пейки, алеи, растителност, а ще може и преподаватели да водят учениците си за изнесени на открито уроци.

Заместник-кметът Тодор Чобанов коментира, че Западната порта е важна, защото на това място край градските стени са минавали всички важни пътници и търговци. Това е бил т.нар. „Виа диагоналис“ в един от неговите участъци, гледащ към централните части на Римската империя.

Чобанов добави, че в пространството около Западната порта са разкрити масивни крепостни стени от времето на Юстиниан Велики, изградил съоръженията и разширил старата крепостна система.

На това място ще е първият археологически парк в София.

На това място ще е първият археологически парк в София.

По ул. „Вашингтон“ има 30-метрова базиликална сграда, като тепърва ще се изяснява какво е било нейното предназначение, но е почти сигурно, че става въпрос за представителна базилика, вероятно от времето на император Константин Велики, за който един от известните римски автори пише, че често е казвал: „Сердика е моят Рим“.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах