Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Паркинги, спортни площадки и без ново строителство в Борисовата градина

Няма да бъде отрязано нито едно дърво, казва главният архитект на София

Езерото с лилиите в Борисовата градина. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Паркинги, спортни площадки и без ново строителство в Борисовата градина

Езерото с лилиите в Борисовата градина. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Два паркинга ще бъдат построени в Борисовата градина, но без да се отсече нито едно дърво, заяви главният архитект на София Здравко Здравков пред журналисти. Планът за новия устройствен план на парка предвижда паркингите да бъдат разположени на бившето трамвайно трасе от Телевизионната кула до Руското посолство, където ще има 104 места, а на терена на автокъща „Капитолия“ ще бъде направен подземен паркинг за 400 места. Необходимостта от двете съоръжения идва от натоварването на улиците, които са свързани с Борисовата градина.

Столичната община ще се опита да придобие частните имоти в рамките на градския парк. Възможно е това да стане чрез окрупняване на терените, фиксиране на отреждането им „за парк“ и последващ контрол върху инвестиционните намерения от общината, която ще бъде съсобственик. Другият вариант е да се създадат по-малки имоти с предназначение „за социална инфраструктура“, които могат да бъдат отчуждени с отделни процедури.

В момента частни имоти в Борисовата градина са къпалнята „Мария Луиза“, Летният театър, терени около Дендрариума и в близост до „Софияленд“. Някои от тях са придобити в периода от края на 90-те години до 2004 г.

Общественото обсъждане на проекта на устройствен правилник на Борисовата градина приключва тази вечер. До момента са получени 1261 становища, от които 1200 са напълно еднакви, твърди главният архитект. Основните искания в тях са да бъдат защитени публичните функции на частните терени, да се ограничи новото строителство и да се намери решение на проблема с паркирането.

„Към момента проектът не предвижда влизане на автомобили в парка, с изключение на автомобили със специален режим. Предложението на ЦСКА е една от алеите да се ползва за достъп до стадиона, като моето лично убеждение е, че достъпът до спортните имоти не може да става през алейната мрежа с автомобили. Затова планът трябва да даде решение и на проблема с паркирането, без да създава нови проблеми за близките квартали“, заяви главният архитект.

Планът предвижда подобряване на свързаността на парка и чрез нови велоалеи.

„Проектът „Зеления ринг“ – линеен парк с пешеходни и велоалеи подобрява връзките на Борисова градина с други квартали. Планът за трасето от „Слатина“ до гара „Пионер“ е вече готов, но в момента се обжалва. Очакванията ни са след влизането му в сила, НКЖИ да прехвърли терените на Столична община“, каза арх. Здравков.

Проектът за ПУП на Борисовата градина бе възложен за изработване преди 6 години, като междувременно е претърпял няколко промени. При последното обсъждане е решено да отпаднат: създаването на Климатично училище, преместване на конната база, изграждане на музей „Зелената памет на София“, застрояване на ресторант „Тенекиите“, изграждане на нова алейна мрежа, атракционна железница, многофункционална спортна зала на гара „Пионер“. Запазва се мястото на атракциона „Кривите огледала“, а на гара „Пионер“ се предвиждат открити спортни площадки. В проекта за ПУП са изследвани вариантите за ново трамвайно трасе от Семинарията, което да даде връзка на трамвая с третия градски ринг безконфликтно и без изсичане на дървета.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах