Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вселената и Васил Пармаков

Вероятно е възникнала по подобие на една вечер с Васко и Ицко след „Хамбара“

Васил Пармаков и Ицко Финци - Вселената и Васил Пармаков

Васил Пармаков и Ицко Финци

Не познавам лично Васко Пармаков. Слушала съм го как свири заедно с Ицко Финци всеки вторник, докато работех в „Хамбара“. Слушала съм го и в други заведения, и по концерти.

Искам да разкажа за една уникална вечер, която преживях, благодарение на него и на Ицко.

Бях с приятели в бар с жива музика. Свиреше някаква банда от млади музиканти. Имаха най-различни инструменти – от китари и барабани до всякакви дайрета, ксилофони и маракаси. По едно време покрай мен минаха двама нови посетители, облечени в шлифери. Обърнах се и видях, че това са Васко и Ицко – беше вторник и най-вероятно идваха от „Хамбара“, където не е имало клиенти и са се отказали да свирят.

Проправиха си път през тълпата и, без да поздравят или поглеждат никого, се насочиха към сцената. Отидоха до мястото, където бяха наредени всички музикални инструменти и взеха да ги разглеждат. Стояха с ръце в джобовете на шлиферите и приличаха на инспектори. Не, приличаха на деца, които отиват на детската площадка, за да си изберат играчки. Никой и нищо друго не ги интересуваше.

Васко отиде при пианото, а Ицко взе някакво дайре… и започнаха да „пригласят“ на младоците. „Взривиха“ ни още на втората минута, а на десетата – всички вече участвахме в сешъна. Някои тропаха с крака, други пляскаха с ръце, трети дрънчаха с герданите си. Аз траках с дървените си гривни. А Васко свиреше.

Музиката и ритъмът направо разтреперваха тялото ми. Беше велико. Беше неописуемо.

В целия екстаз даже успях да си помисля, че навярно така е възникнала Вселената. Точно от такава вибрация. От такава музика.

Беше съвършено. Васко ми се стори най-щастливия и благословен човек на света… и ми се ще да вярвам, че и той се е чувствал така. Защото ако Вселената е възникнала от музика, то тя продължава да съществува, благодарение на музиката. А не се раждат всеки ден тези, които умеят да я правят съвършено…

Почивай в мир, Васко Пармаков!


Бел. ред. – текстът е от Фейсбук, публикуваме го с разрешението на авторката.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах