Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вдигат Партенон от забранявани книги

Художничката Марта Минужин създава храм от преследвани заглавия и го посвещава на демокрацията

При падането на хунтата в Аржентина Марта Минужин е построила Партенон от преследвани томове в Буенос Айрес.  - Вдигат Партенон от забранявани книги

При падането на хунтата в Аржентина Марта Минужин е построила Партенон от преследвани томове в Буенос Айрес.

През 1933 г. нацисти организират показно аутодафе на забранени книги в Касел, Германия. Осемдесет и три години по-късно аржентинката Марта Минужин планира да издигне на същото място реплика на атинския Партенон, „построена” от някога горените съчинения на „извратени” автори.

При падането на хунтата в Аржентина, Минужин вече веднъж е извършвала същия публичен жест: построила е Партенон от преследвани томове в Буенос Айрес. Според нея храмът от върха на Акропола в Атина е символ на демокрацията, защото е изграден от най-старата демократична държава в света.

Днес, когато демокрациите са подложени на изпитание и много хора забравят, че търпимостта няма алтернатива, Марта Минужин смята, че изкуството ѝ е необходимо още веднъж – точно там, където някога нацистите са горели книгите, които сега ще бъдат използвани за построяването на новия Партенон.

Чрез книгите ние се учим да мислим. Човек сам избира какво ще чете, а някои хора искат да забраняват избора на други”, казва авторката на проекта.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах