Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Първа копка на Голямата базилика в Пловдив

Все още тече реставрацията на вдигнатите цветни мозайки в подножието на Стария град

Първа копка, както повелява традицията – с бутилка шампанско. - Първа копка на Голямата базилика в Пловдив

Първа копка, както повелява традицията – с бутилка шампанско.

Официално бе направена първата копка на Голямата базилика в Пловдив. Работата по един от най-големите проекти в античната част на града продължава упорито, предава местното издание „Под тепето“. Докато все още тече реставрацията на вдигнатите цветни мозайки в подножието на Стария град, екип работници пристигна на мястото, за да даде и на началото на почистването и разкриването на обекта.

Първата копка днес бе направена в присъствието на зам.-кмета Златин Велев, инж. Йордан Калев и представителите на Фондация „Америка за България“ Ленко Ленков и Николай Трайков. Официалните лица счупиха бутилка шампанско в греблото на багера и отбелязаха началото на новия етап от процеса на работа.

Предвижда се около средата на месец август отсечката, която свърза бул. „Мария Луиза” и тунела да бъде затворена, заради разширяване на пространството и разкриване на Северния кораб на базиликата.

За да се избегне натоварване на трафика по улиците „Гладстон” и „Капитан Райчо”, ще бъде ремонтиран друг участък – този на ул. „Патриарх Евтимий”, по който автомобилите да бъдат пренасочвани. Тъй като на тази улица се помещава и Професионалната гимназия по битова техника, се готви и обезопасяване на входа на самото училище.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах