Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Първата чернокожа балерина в Държавния балет в Берлин обвинява институцията в расизъм

Карали я да гримира лицето си в бяло, за да се „впише естетически“ сред останалите в „Лебедово езеро“

Балерината Лопес Гомес понякога работи и като модел, но според хореографката на Държавния балет в Берлин разваля естетиката на трупата. Снимка: Личен архив - Първата чернокожа балерина в Държавния балет в Берлин обвинява институцията в расизъм

Балерината Лопес Гомес понякога работи и като модел, но според хореографката на Държавния балет в Берлин разваля естетиката на трупата. Снимка: Личен архив

Първата чернокожа балерина в Държавния балет в Берлин, Германия, обвини институцията в расизъм и тормоз. Неколкократно представители на трупата ѝ били заявявали, че няма място при тях заради цвета на кожата ѝ. Французойката Клоуи Лопес Гомес разказва пред френското сп. „Поан“ и британския „Гардиън“, че била подложена на тормоз от хореографката си и редовно ставала обект на институционален расизъм.

29-годишната Лопес Гомес, която е част от трупата от 2018 г., твърди, че управата на балета не направила нищо, за да ѝ помогне в битката срещу расистките коментари на една от хореографките. В един от случаите тя я накарала да гримира лицето си с бяла боя, за да „се слее“ с останалите на представление на „Лебедово езеро“. В друг отказала да ѝ даде бял воал за изпълнение на „Баядерка“ с аргумента, че „е черна“. Лопес Гомес непрекъснато ставала обект на атаки, тъй като „цветът на кожата ѝ не бил естетически приемлив“. Според балерината тя е част от трупата на балета само и единствено, за да може да подредят покрай нея бели танцьори и да твърдят „Ние имаме и една от тези“.

По думите ѝ в институцията цари атмосфера на страх – колегите ѝ се чувствали неудобно от коментарите на хореографката, но се страхували да отнесат въпроса към управата или лично да се застъпят за балерината.

Обвиненията на Лопес Гомес предизвикаха реакции в социалните мрежи. Балерината получи подкрепата на Мисти Коупланд, главния солист на Американската балетна трупа, както и на колегите си в Балетната опера в Париж, Английския балет и правозащитната организация „Чернокожите в балета“.

Имиджът на берлинската балетна институция пострада и от разследване, което доказа години физически и психологически тормоз над учениците на трупата.

„Расисткото и дискримационно отношение, което бе осветено в нашата трупа, ни засегна дълбоко – коментира артистичният директор Кристиане Теобалд. – Необходимите умения и инструменти да се справим с проблемите на дискриминацията трябва да бъдат внимателно разгледани.“

Лопес Гомес казва, че да танцува в трупата на този балет е нейната сбъдната детска мечта.

„Не знаех, че съм първата чернокожа балерина на Държавния балет, докато не ме интервюираха журналисти“, разказва тя.

Таблоидното издание BZ публикувало новината със заглавие „Защо този лебед е специален“ и изразили учудването си, че предвид тъмната си кожа ще „играе снежинка“ в „Лешникотрошачката“.

„Разбира се, Берлин не е така етнически разнообразен като Париж или Лондон – добавя тя. – Но бях щастлива да покажа на други тъмнокожи момичета, че може да тръгнат по моя път. В деня след моето прослушване хореографката каза на мои колеги, че смята наемането ми за грешка, тъй като черна жена би развалила естетиката. Същата жена прекара следващите две години дискриминирайки ме. Аз бях под нейно наблюдение почти за всяко представление и нямаше как да я избегна. Започнахме с „Лебедово езеро“. Непрекъснато ме коригираше, правеше ми забележка, че се движа извън ритъм, а не беше така. Не че не мога да приемам критика, но все пак тук говорим за основи, които научаваш още на 3 години.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg