Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Първата императрица на „Тейт“

Мария Болшоу оглавява прочутия британски арт институт

Мария Болшоу е известна с отлични взаимотношения с водещи световни художници и пърформанс артисти. - Първата императрица на „Тейт“

Мария Болшоу е известна с отлични взаимотношения с водещи световни художници и пърформанс артисти.

Мария Болшоу ще бъде първата жена директор на арт империята „Тейт“ в 120-годишната история на института. Досегашната ръководителка на манчестърската галерия „Уитуърт“ ще замени на поста сър Никълъс Серота, начело от 1988-а, предава Би Би Си. Болшоу ще ръководи „Тейт Модърн“ и „Тейт Великобритания“ в Лондон, както и филиалите в Ливърпул и Сейнт Ив.

Болшоу коментира, че ще се фокусира върху развитието на репутацията на организацията като „най-артистично авантюристичната в света“.

Назначението вече е одобрено от министър-председателя Тереза Мей. Когато встъпи в длъжност на 1 юни, Болшоу ще се превърне в деветия директор на галерията.

Специалистката има солидна подготовка за новото предизвикателство, което ѝ предстои. От 2006-а тя ръководи „Уитуърт“, а от 2011-а и Манчестърската арт галерия. Според Иън Йънгс от Би Би Си лесно може да се нарече „Уитуърт“ „Тейт Модърн“-а на Манчестър, докато по-традиционната Арт галерия е местният еквивалент на „Тейт Великобритания“.

Мария Болшоу е известна и с отлични взаимотношения с водещи световни художници и пърформанс артисти – като Герхард Рихтер, Марина Абрамович и Корнелия Паркър.

Нейните изложби в „Уитуърт“ показват страстта ѝ към произведения от всички краища на света – в момента например там се намира отлична експозиция с работи на Анди Уорхол, наскоро имаше изкуство от Западна Африка, често се показва арт, който вдъхва на пространствата живот – стимулиращ, а не статичен.

Но въпреки качествата си, да запълниш празнината, оставена от Серота, е трудна мисия. По време на 29-те си години начело на „Тейт“ той превърна империята в една от най-успешните световни марки в изкуството. Днес само „Тейт Модърн“ има 4,5 милиона посетители годишно, а съвсем наскоро бе открито ново разширение на сградата на стойност 260 милиона паунда. Филиалът в Сейнт Ив пък в момента е затворен за мащабен ремонт и предстои отново да започне да приема ценители през март.

Вижте още: ТОЙ Е НАЙ-ВЛИЯТЕЛНАТА ЛИЧНОСТ В СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС