Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Първата известна картина на Гоя вече е собственост на музея Прадо

„Победоносният Ханибал” е рядък пример за историко-митологичен сюжет в творчеството на испанския художник

„Победоносният Ханибал хвърля от Алпите първи поглед към
Италия”, 1771 г.. Репродукция: Прадо - Първата известна картина на Гоя вече е собственост на музея Прадо

„Победоносният Ханибал хвърля от Алпите първи поглед към Италия”, 1771 г.. Репродукция: Прадо

Музеят Прадо получи като подарък картината „Победоносният Ханибал хвърля от Алпите първи поглед към Италия“ (1771 г.), която е най-ранната от документираните творби на Франсиско Гоя, съобщава музеят на сайта си. Картината е откупена от Фонда на приятелите на Прадо срещу 3,3 млн. долара (2,75 млн. евро) по случай 40-годишнината на фонда. Освен подаръка, организацията възнамерява да отбележи кръглата годишнина и с изложба на всички картини, постъпили в музея с нейна помощ.

През целия ХХ век първата картина на Гоя е съхранявана в двореца Кинта де Селгас, но дълго е била смятана за работа на анонимен италиански майстор. Едва през 1993 г. тя вече е призната за творба на Гоя и е изложена в Прадо заедно с подготвителните рисунки към нея. През 2011 г. музеят е получил картината за присъствие във временна експозиция за срок от шест години при условие, че я реставрира. Сега тя вече е собственост на най-големия испански музей, като с това допълва огромната колекция от произведения на Гоя. От Прадо смятат, че тя ще запълни важна празнина в колекцията от ХVІІІ век, като се свърже с „Италианската тетрадка” на Гоя – албум, в който има и наброски към „Победоносния Ханибал”.

Картината е нарисувана от 25-годишния тогава Гоя в Рим по време на двегодишното му пребиваване в Италия и е участвала в конкурс на Кралската академия за изящни изкуства в Парма. Темата е била задание от академията. Това е изключително рядък пример за историко-митологичен сюжет в творчеството на художника.

Хронологически това е първото живописно произведение на Гоя, за което има данни. Има и два ескиза към тази картина, също живописни, но с много по-малък размер. Един от тях е бил продаден миналата година в „Сотбис”, срещу 1,6 млн. евро. Другият е собственост на музея в Сарагоса.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg