Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Първата крачка към модернизма в България

Проф. Валентин Ангелов изследва сецесиона и майсторите му у нас - от Мърквичка до Иван Милев и Николай Райнов

Пейзаж на Николай Райнов - Първата крачка към модернизма в България

Пейзаж на Николай Райнов

Сецесионът е първата значителна крачка към българския модернизъм, но за разлика от последвалите го експресионизъм, футуризъм, е запленен от красотата на природата, изпълнен с патос и позитивни емоции, отличаващ се с обаятелен артистизъм и търсене на изискана, доведена до съвършенство художествена форма. Този приказен стил в изкуството, обожаван от буржоазния елит преди Първата световна война, дава полет на въображението на мнозина от най-добрите български художници в първата четвърт на XX век. Някои от най-добрите ни образци са създадени от Иван Милев и Николай Райнов. 

setsesion

„Сецесионът в България” от проф. Валентин Ангелов е първото цялостно изследване на това изкуство у нас. Авторът прави преоценка на произведенията в този стил и представя творците, чието творчество в различна степен е повлияно от сецесиона – от натуралистично-етнографските произведения на Мърквичка, Антон Митов, Иван Ангелов, Петко Клисуров, изявите на декоративните изкуства, включително оформлението на банкноти, акции, бонове, поздравителни адреси, грамоти, менюта на ресторанти, керамика, дърворезба, проекти за мебели, през винетките, концовките и рисунките на чужди автори в българската периодика до проявите в графиката, в архитектурата и живописта на Иван Милев, Гошка Дацов, Николай Райнов, Георги Атанасов и др.

Само десетилетие след появата си на европейската художествена сцена, сецесионът прониква и в България – в една патриархална обществено-историческа действителност с непоклатим патернализъм, с преклонение пред унаследените битови, нравствени и мисловни стереотипи. Стилът става популярен у нас отчасти като модно увлечение, но всъщност бележи настъпващата европеизация в българската култура. Сецесионът е една от първите крачки към превъзмогване на селската патриархална действителност, отразена в изкуството. Той оповестява творчество, непознато дотогава у нас – на градския човек, който е с друг тип сетивност и духовност.

Вижте още: НИКОЛАЙ РАЙНОВ И ПОТАЙНАТА СИЛА НА ПРИРОДАТА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg