Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Първата легенда на Джон Толкин

„Новият“ роман е началото на опитите на писателя да създава собствени предания

На 22 години, все още в Оксфордския университет, Толкин започва „Историята на Кулерво”, разказ, основан на финландската епическа поезия. - Първата легенда на Джон Толкин

На 22 години, все още в Оксфордския университет, Толкин започва „Историята на Кулерво”, разказ, основан на финландската епическа поезия.

„Историята на Кулерво“, едно от най-ранните произведения на Джон Р. Р. Толкин, ще се появи в британските книжарници в края на август. Романът, посветен на злочест герой от древнофинландския епос, е написан, докато Толкин е още студент и представлява първия му опит да пише собствени легенди.

Създателят на „Властелинът на пръстените“ е плодовит разказвач, който освен като писател се изявява и като поет, лингвист и преподавател. Творчеството му – плод на неуморна работа през целия му живот, е мащабно и сложно и затова не е изненадващо, че повече от 40 години след смъртта му през 1973 г. на бял свят не престават да се появяват негови книги, неиздавани текстове, бележки, недовършени разкази… През 1977 г. бе издадена „Силмарилион”, книгата, в която Толкин представя концепцията си за сътворението и първоначалното развитие на света, изградена на принципите на митологично-фолклорната култура на северните народи.

Толкин следва филология и демонстрира забележително умение да измисля идиоми (той е създател и на цял елфически език), както и силна страст към фолклора и големите европейски саги. Писателят черпи от множество документални източници, между които и от „Калевала“, голямата епическа поема на финландския народ. На 22 години, все още в Оксфордския университет, Толкин започва „Историята на Кулерво”, разказ, основан на финландската епическа поезия, в която герой със свръхестествени сили, наречен Злочестия Кулерво, се сблъсква с трагична съдба.

Следи от този разказ, на който се е основава и по-късната проза на писателя, се срещат в цялото му творчество. Трагичната история на Кулерво е извор на вдъхновение за един от емблематичните герои на Толкин – Турин Турамбар. Самият писател приживе казва, че „Историята на Кулерво” е началото на опита му да пише собствени легенди, и че е изключително важна тема в легендите за Първата епоха.

Макар и това да е началото в търговски план на разказа, той вече бе предоставен на читателите. Ръкописът бе издаден през 2010 г. от изследователя и експерт по творчеството на Толкин, Верлен Флигер, като част от том, озаглавен „Толкин, Изследвания: том 7”, където са използвани чернови и бележки на писателя за Калевала. Сега „Историята на Кулерво”, с бележки и допълнителни есета, ще се появи в отделен том в книжарниците в Обединеното кралство на 27 август.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС