Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Първата мюсюлманска молитва в „Света София“ след близо 1 век (снимки)

Хиляди вярващи се стекоха на историческото събитие, някои се молиха на улицата

Хиляди не успяха да влязат в джамията „Света София“ и се наложи да се молят по улиците и парковете около сградата. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Първата мюсюлманска молитва в „Света София“ след близо 1 век (снимки)

Хиляди не успяха да влязат в джамията „Света София“ и се наложи да се молят по улиците и парковете около сградата. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди мюсюлмани се струпаха на моравата пред „Света София“, за да вземат участие в първата религиозна молитва в сградата от 86 години насам. Храмът, който в миналото е бил и действаща църква, и джамия, бе със статут на музей, даден му от Кемал Ататюрк, докато настоящият президент на Турция Реджеп Ердоган не започна процес по промяна на функциите на храма, приключил в превръщането на паметника на световното културно наследство в мюсюлманска обител.

Гласът на ходжа замести днес, 24 юли, туристическата глъчка в „Света София“. На традиционната за мюсюлманите петъчна молитва присъстваха Ердоган и редица официални лица. При спазване на противоепидемичните мерки, храмът събра между 700 и 1000 вярващи, затова и мнозина се наложи да отправят своите молитви на открито. Заради огромния интерес към историческото събитие движението в района бе отцепено – вярващи изпълваха всички улиците около сградата.

Хиляди мюсюлмани очакваха началото на молитвата на моравите около джамията. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Церемонията бе излъчвана на живо от „Евронюз“, чиято камера бе допусната дори вътре в храма.

По време на молитвата бяха закрити изображенията на Дева Мария и архангел Гавриил. Както по-рано бе обяснено, това се прави с цел мозайките да бъдат съхранени и предпазени от инцидент.

Сред тълпата се забелязваха и поддръжници на крайнодясната турска „Партия на националистическото действие“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки че от 10 юли „Света София“ официално вече е джамия, 1500-годишната сграда ще остане отворена и за туристи. От администрацията на Ердоган увериха, че всеки е поканен да я разгледа, дори папа Франциск.

Вижте още: ТУРЦИЯ ПОКАНИ ПАПА ФРАНЦИСК В ДЖАМИЯТА „СВЕТА СОФИЯ“

Промяната в статута на храма предизвика множество крайни реакции – ЮНЕСКО предупреди, че ще преразгледа статута му на недвижима културна ценност, римският папа сподели тъгата си от решението на турската държава, против се обявиха САЩ, Франция, вселенският патриарх и други, а според Гърция актът на Ердоган е „открита провокация към цивилизования свят“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg