POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Първата световна война в цвят и на 3D от Питър Джаксън (видео)

Режисьорът, екранизирал битката за Средната земя, сега ни показва една реална война - така, както са я видели и преживели самите войници

Подбрани са 90 минути от 100 часа суров материал, за да представят в цвят и звук събития отпреди 100 години. Снимка: Стопкадър - Първата световна война в цвят и на 3D от Питър Джаксън (видео)

Подбрани са 90 минути от 100 часа суров материал, за да представят в цвят и звук събития отпреди 100 години. Снимка: Стопкадър

Питър Джаксън е обичан с великолепната екранизация на Толкиновата Средна земя в трите части на „Властелинът на пръстените“ и след това в „Хобит“, затова последното му начинание е доста изненадващо: документална продукция за Първата световна война. В „Те няма да остареят“ (They Shall Not Grow Old) Джаксън оцветява и озвучава автентични записи от живота на войниците по време на Първата световна война с помощта на съвременните филмови технологии.

Подбрани са 90 минути от 100 часа суров материал, за да представят събития отпреди 100 години. Видеокадрите са предоставени от Британския военен музей. Готовият филм е конвертиран в 3D формат за още по-истинско изживяване.

„Трансформирахме 100-годишен филмов запис, за да видим Първата световна война така, както самите войници са я видели“, казва Джаксън в трейлъра към вече готовия филм.

Пред ITV News носителят на „Оскар“ разказва за трудностите около проекта:

„Първата световна война – за добро или за лошо – е дефинирана във въображението на хората от записите от документалните филми и те винаги са кървави, по очевидни причини. Имаше технически ограничения и материалът трябваше да се изчисти от дублиращи се моменти, имаше изчистване на картината, изрязване… Мисля, че това е най-добрият подарък, който мога да дам към момента – този филм и възстановените записи“.

„Те няма да остареят“ излиза в киносалоните на 16 октомври, когато е и премиерата му на Филмовия фестивал в Лондон.

За да пресъздаде достоверно цвета на войната, Джаксън изследва снимки на тълпи в интернет и сравнява с автентични военни униформи. Озвучаването също е впечатляващо – когато някой в оригиналните неми записи казва нещо, откъсът е изпращан на специалисти по четене по устните. Разказвачи в документалната продукция са актьори, но разказите са на ветерани. За да състави текста на филма, режисьорът преглежда звукови записи от 1964 г. на 120 мъже, участвали във Войната.

„Исках да достигна отвъд мъглата на времето и да изкарам тези хора в съвременния свят – да не бъдат разглеждани като чарли-чаплиновски фигури от стари архивни видеоматериали – казва Джаксън пред организаторите на Лондонския филмов фест. – Като използвам компютърната мощ, за да премахна техническите ограничения на киното преди сто години, сега можем да видим и чуем Голямата война така, както войниците са я преживели.“

Филмът има и сантиментална стойност – в интервю пред Би Би Си Джаксън споделя, че дядо му също е участвал във Войната и като момче винаги е проявявал интерес към разказите му за фронта. Затова филмът е финансиран изцяло от режисьора, не е изготвен по ничия поръчка.

https://youtu.be/EHYRfukHToc

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС