Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Първи април, смешно е, но не е шега: Ицхак Финци начело на Филхармонията

Римейк на легендарния Първоаприлски концерт от 1980 г. с Финци, Тодор Колев и Рашко Младенов

Ицхак Финци ще свири, дирижира и разсмива публиката. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Първи април, смешно е, но не е шега: Ицхак Финци начело на Филхармонията

Ицхак Финци ще свири, дирижира и разсмива публиката. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Музикалните шеги в класическата музика не могат да бъдат разбрани от всеки, но всеки ще се усмихне от шегите на Ицко Финци, когато излезе на диригентския пулт, а някои може да получат пристъп от смях. Софийската филхармония организира Първоаприлски концерт в Зала „България“, в който ще прозвучат популярни произведения, изиграни от актьорите Ицхак Финци, Рашко Младенов, Борислав Веженов и Валентин Ганев.

Събитието всъщност е римейк на Първоаприлския концерт от пролетта на 1980 г., организиран от Българското национално радио. Тогава на сцената в Зала „България“ излизат Ицхак Финци, Николай Бинев, Тодор Колев, Минчо Минчев и Рашко Младенов. Публиката става свидетел не просто на концерт, а на комедиен спектакъл, в който музикалните изпълнения са поднесени с хумор, докато солистите се надсвирват, диригентът се шегува с оркестъра, а водещият обявява предстоящите произведения. Какво точно ще свирят, не е обявено предварително.

Концертът се провежда отново 20 г. по-късно в същия състав. Правен е и в НДК.

Водещ на шегаджийския концерт на сегашния 1 април ще бъде цигуларят Минчо Минчев. На диригентския пулт застава Константин Добройков, но основен негов конкурент на пулта ще бъде Ицхак Финци. От време навреме той „открадва“ оркестъра от Добройков, става ясно от видео от репетициите. Макар дирижирането му да изглежда преекспонирано, той всъщност има умения във воденето на оркестъра, уверяват от Софийската филхармония онези зрители, които се притесняват, че освен шеговит, концертът ще бъде и фалшиво изсвирен.

ИЦХАК ФИНЦИ: СВИРЯ ОСВОБОДЕН ОТ САМОКОНТРОЛ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg